Националният флаг обгърна Самарското знаме в Стара Загора

Националният флаг обгръща Самарското знаме в Стара Загора

В навечерието на Националния празник 3 март, алпинисти монтираха 32-метров трикольор на паметника на Самарското знаме в мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“. То очаква признателните жители и гости на града да се поклонят в памет на подвига на всички знайни и незнайни герои, дали живота си за свободата на България. Патриотична инициатива по повод 143-тата годишнина от Освобождението на България стартира и в старозагорското село Християново.

zname samarsko 3 mart

По идея на кметския наместник Валентин Петков бяха монтирани 7-метрови пилони на входно-изходните точки на населеното място, където днес ще се развеят знамената. В очакване на 3 март читалищата в старозагорските села Дълбоки, Маджерито и Горно Ботево, подредиха тематични патриотични кътове.

Честванията на паметната дата в Стара Загора ще започнат в 9:00 часа с Молебен за България в Kатедралния храм „Св. Николай Мирликлийски Чудотворец“. В 10:00 часа пред сградата на Община Стара Загора ще се състои ритуал по издигане на националното знаме на Република България. Половин час по-късно, в 10:30 часа, едновременно ще бъдат положени венци и цветя пред паметниците, посветени на Освобождението на Стара Загора – „Защитниците на Стара Загора“, Мавзолей-костница „19 юлий 1877“, Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметник на загиналите воини в Джуранлийския бой, Паметник на загиналите във войните старозагорци, Паметник на Старозагорското въстание.

Точно в 11:00 часа ще бъдат положени венци и цветя в памет на знайните и незнайни герои на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“.

На празничния ден Регионалният исторически музей в Стара Загора и всички музейни обекти, както и Художествената галерия ще бъдат с вход свободен и работно време от 10:00 до 18:00 часа.

www.infoz.bg  www.infoz.bg