Филмът „Уроците на Блага“ спечели „Кристален Глобус“

Големият победител и носител на „Кристален Глобус“ е новият филм на Стефан Командарев „Уроците на Блага“, чиято световна премиера беше по време на Международния филмов фестивал в Карлови Вари. Фестивалът в Чехия се проведе за 57-и път с бляскава гала церемония. Ели Скорчева взе Наградата за най-добра женска роля на филмовия фестивал.

Komandarev „В една внушителна драма с блестящо актьорско изпълнение на Ели Скорчева в ролята на Блага, режисьорът се фокусира върху поколението на възрастните хора. Една уязвима група, на която политиците толкова често обещават в речите си правото на достойни старини, но реалността не би могла да бъде по-далеч от обещанията“, са част от доводите на журито, а голямата награда връчи американската актрисата Робин Райт.

Ели Скорчева спечели Наградата за най-добра женска роля. „Тя се превъплъщава в образа на учителка, жена със силни морални принципи, която наскоро е овдовяла. Когато по време на телефонно обаждане измамници ѝ отнемат спестяванията, спестени за гроба на съпруга ѝ, моралният ѝ компас започва да се влошава поради тежките обстоятелства“, споделят от журито на фестивала и допълват, че това е било едно от най-бързите им решение и съжаляват, че по регламент могат да дадат само две награди на българския филм.

„Изключително сме щастливи от за този успех. Освен това тук определиха филма като социален трилър. Това е най-точното определение, което сме чували за „Уроците на Блага“. Сега продължаваме работа по следващия ни проект Made in EU, сподели от Чехия Стефан Командарев.

„Уроците на Блага“ ще се срещне с българските зрители през есента. Филмът ще открие Киномания през ноември, след което тръгва по кината в цялата страна.

urotsite na blaga film

За филма:

Уроците на Блага“ е най-новият филм на Стефан Командарев, който връща на екран голямата българска актриса Ели Скорчева, при това в главната роля. Това е първото ѝ филмово участие от 30 години. Освен нея, в лентата ще видим познати лица като Стефан Денолюбов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Ирини Жамбонас, Розалия Абгарян, Ивайло Христов, а Герасим Георгиев – Геро ще изиграе най-различната роля в своята кариера до момента.

Лентата, разказва за пенсионираната учителка Блага, която става жертва на телефонна измама и губи всичките си спестявания. Когато осъзнава, че няма шанс да си върне парите, тя получава примамливо, но подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена, бавно започва да погазва всичките си принципи.

„Уроците на Блага“ е българо-немска копродукция („Арго филм“ и 42film) и е реализирана с подкрепата на Изпълнителна агенция Национален филмов център, Българската национална телевизия, МДМ – Германия, „Евроимаж“, Програма „Творческа Европа“ – подпрограма MEDIA на Европейския съюз, „Киа България“ и Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Ekip fest

Eli Skorcheva 

www.infoz.bg  www.infoz.bg