Любовните писма на Фрида Кало

Фрида Кало несъмнено е сред най-любопитните творци на XX век. Талантливата мексиканка е известна както с невероятното изкуство, което създава, така и със свободолюбивия си нрав и, не на последно място, с бурната си връзка с Диего Ривера. Неотдавна обаче стана ясно, че сърцето на Кало е било изпепелявано от още една, не по-малко силна любов. Връзката между художничката и каталунския ѝ колега Хосе Бартоли е разкрита в сбирка от любовни писма.

Те бяха продадени на търг на 15 април 2015 г. в Ню Йорк.

Frida Kahlo loveЛюбовта на мексиканката към Хосе Бартоли е сърцераздирателно поетична и наситена. Въпреки че Кало и нейният съпруг, мексиканският стенописец  Диего Ривера, са известни с отворения си брак - знае се, че тя е имала хомосексуални наклонности, докато той е имал любовна връзка с по-малката сестра на жена си – Кало е искала да запази в тайна своята малко известна, но изключително страстна кореспонденция с каталунския художник. За да заблуди съпруга си, Кало казва на любовника си да я нарича Соня в писмата си. Двамата се срещат, докато тогава 39-годишната Кало се възстановява от гръбначна операция в Ню Йорк, но романтичната им връзка продължава и след завръщането ѝ в Мексико Сити.

Любовта между Кало и Бартоли вдъхновява над 100 страници чувствени писма, ревниво пазени в сандък, заедно с други спомени като скици, изсушени цветя и снимки и открити от семейството на Бартоли чак след смъртта му през 1995 година.

Всички тези спомени са живо свидетелство за физическите страдания на Фрида, за нейната самота и неудовлетвореност. Тяхната кореспонденция е изпълнена с надежда и страст. На един от кадрите, изпратен на Бартоли през 1946 година, Кало е седнала на верандата на своята Синя къща в Койоакан в южната част на Мексико Сити. На снимката тя е написала: “дървото на надеждата ме крепи”. Тъкмо Дървото на надеждата е името, с което Кало нарича любимия си.

В друго писмо Кало споделя желанието си да има дете от Бартоли и му казва, че ако не е “в състоянието, в което се намирам сега, и ако беше реално, нищо не би донесло повече радост в живота ми. Можеш ли да си представиш един малък Бартоли или една малка Мара?” Много от писмата са подписани с името Мара, съкратено от maravillosa (испанската дума за “чудесен”) - другото име, с което Бартоли нарича Кало в писмата си до нея.

Описани от биографа на художничката, Хайден Херера, като “еротични, необуздано чувствени и подобни на живописта на Кало, изключително откровени и физически”, писмата са красиво писмено свидетелство за най-интимните преживявания на мексиканската художничка - от страданието от физическата болка, с коята тя живее, до копнежа за здраве и жизненост и желанието към любимия:

“Ще те обичам от пейзажа, който виждаш, от планините, океаните и облаците, от най-неуловимите усмивки и понякога от най-дълбокото отчаяние, от творческия ти сън, от твоята дълбока или отлитаща наслада, от собствената ти сянка и собствената ти кръв. Ще погледна през прозореца на очите ти, за да те видя.”

infoz autor Гергана Няголова, www.infoz.bg

„Джаз форум“  Стара Загора
 
24 май Стара Загора

Светът

60% от хората в Япония смятат, че Олимпийските и Параолимпийските игри в Токио през лятото на 2021 г. трябва да бъдат отменени. Към 25% от запитаните в анкета са на мнение, че игрите трябва да се състоят, но без зрители, а 12,6% се обявяват за провеждане на игрите при ограничен брой публика

* * *
Най-малко 26 човека са загинали и 50 са били ранени вследствие на израелските въздушни удари по град Газа на 16 май. Това е най-кръвопролитната единична атака от започналите преди седмица ожесточени боеве между Израел и ислямисткото движение „Хамас“

* * *
Израелски въздушен удар разруши 11-етажна сграда в град Газа, в която се помещаваха офиси на „Асошиейтед прес“ и други медии. Всички служители и сътрудници на „Асошиейтед прес“ бяха евакуирани безопасно. „Ние сме шокирани и ужасени, че израелската армия атакува и унищожи сградата, в която се помещаваха бюрото на “Асошиейтед прес„ и други новинарски организации в Газа. На косъм избегнахме ужасна загуба на човешки живот“ – заяви президентът и главен изпълнителен директор на „Асошиейтед прес“ Гари Пруит. По данни на здравното министерство в Газа новата конфронтация е взела от понеделник насам 119 жертви от палестинска страна, в това число 31 деца. Ранените в ивицата Газа са 830

* * *
Иран обеща на палестинското движение „Хамас“ подкрепа в борбата срещу Израел. Командирът на бригадите „Кудс“ на иранския гвардейски корпус Есмаил Каани е уверил лидера на „Хамас“ Исмаил Хания в пълната си подкрепа

* * *
Безпилотен китайски космически апарат се приземи успешно на повърхността на Марс заедно с намиращия се на борда му марсоход „Чжужун“. „Тянвън“ излетя от Земята на 23 юли 2020 г. с помощта на ракетата носител „Чанчжън-5“ и достигна орбитата на Марс през февруари тази година. Китай става втората космическа страна след САЩ, кацала на Червената планета.

* * *
САЩ извадиха компания „Сяоми“ от черния списък

Най-четеното от последните дни