Любовните писма на Фрида Кало

Фрида Кало несъмнено е сред най-любопитните творци на XX век. Талантливата мексиканка е известна както с невероятното изкуство, което създава, така и със свободолюбивия си нрав и, не на последно място, с бурната си връзка с Диего Ривера. Неотдавна обаче стана ясно, че сърцето на Кало е било изпепелявано от още една, не по-малко силна любов. Връзката между художничката и каталунския ѝ колега Хосе Бартоли е разкрита в сбирка от любовни писма.

Те бяха продадени на търг на 15 април 2015 г. в Ню Йорк.

Frida Kahlo loveЛюбовта на мексиканката към Хосе Бартоли е сърцераздирателно поетична и наситена. Въпреки че Кало и нейният съпруг, мексиканският стенописец  Диего Ривера, са известни с отворения си брак - знае се, че тя е имала хомосексуални наклонности, докато той е имал любовна връзка с по-малката сестра на жена си – Кало е искала да запази в тайна своята малко известна, но изключително страстна кореспонденция с каталунския художник. За да заблуди съпруга си, Кало казва на любовника си да я нарича Соня в писмата си. Двамата се срещат, докато тогава 39-годишната Кало се възстановява от гръбначна операция в Ню Йорк, но романтичната им връзка продължава и след завръщането ѝ в Мексико Сити.

Любовта между Кало и Бартоли вдъхновява над 100 страници чувствени писма, ревниво пазени в сандък, заедно с други спомени като скици, изсушени цветя и снимки и открити от семейството на Бартоли чак след смъртта му през 1995 година.

Всички тези спомени са живо свидетелство за физическите страдания на Фрида, за нейната самота и неудовлетвореност. Тяхната кореспонденция е изпълнена с надежда и страст. На един от кадрите, изпратен на Бартоли през 1946 година, Кало е седнала на верандата на своята Синя къща в Койоакан в южната част на Мексико Сити. На снимката тя е написала: “дървото на надеждата ме крепи”. Тъкмо Дървото на надеждата е името, с което Кало нарича любимия си.

В друго писмо Кало споделя желанието си да има дете от Бартоли и му казва, че ако не е “в състоянието, в което се намирам сега, и ако беше реално, нищо не би донесло повече радост в живота ми. Можеш ли да си представиш един малък Бартоли или една малка Мара?” Много от писмата са подписани с името Мара, съкратено от maravillosa (испанската дума за “чудесен”) - другото име, с което Бартоли нарича Кало в писмата си до нея.

Описани от биографа на художничката, Хайден Херера, като “еротични, необуздано чувствени и подобни на живописта на Кало, изключително откровени и физически”, писмата са красиво писмено свидетелство за най-интимните преживявания на мексиканската художничка - от страданието от физическата болка, с коята тя живее, до копнежа за здраве и жизненост и желанието към любимия:

“Ще те обичам от пейзажа, който виждаш, от планините, океаните и облаците, от най-неуловимите усмивки и понякога от най-дълбокото отчаяние, от творческия ти сън, от твоята дълбока или отлитаща наслада, от собствената ти сянка и собствената ти кръв. Ще погледна през прозореца на очите ти, за да те видя.”

infoz autor Гергана Няголова, www.infoz.bg

Светът

Броят на жертвите от разрушителното земетресение в Турция в петък достигна до 36, а над 1600 са ранените. Земетресението с магнитуд от 6,8 по скалата на Рихтер беше последвано от над 700 вторични труса с магнитуд от над 4. Земетресението разлюля провинция Елязъг, намираща се на около 550 км източно от столицата Анкара.

* * *
По данни на китайските власти с новия вирус са се заразили 2051 човека и 56 са починали. В китайския град Ухан ще започне строеж на втора болница за лечение на пациенти с новия коронавирус. Болницата ще разполага с 1300 легла и по план до 2 седмици трябва да е завършена. Строителството на първата болница, предназначена за пациенти с новото заболяване, е в ход и се очаква да приключи до 3 февруари

* * *
Властите в Китай обявиха, че разширяват обхвата на мерките за ограничаване на разпространението на новия вирус. Забранени са всички екскурзии вътре и извън страната. През миналата седмица към 13-те града, които вече са под карантина в провинцията, са добавени още 5. От света са изолирани около 56 милиона души. Мерките включват прекъсване на транспортните връзки до и от тези градове. Никой не може да напуска град Ухан и другите градове под карантина. Летища и гари са затворени и се охраняват от военни. Общественият транспорт (метро и автобуси) също не работи. Излизането на открито изисква задължително носене на предпазни маски

* * *
Британската кралица Елизабет Втора одобри законопроекта за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз. Това беше последната официална стъпка и с нея законопроектът да стане действащ закон, а чрез него се определя Брекзит на 31 януари