Fishlove

Известни дами се съблякоха в името на световния океан

Знаехте ли, че на 8 юни се отбелязва Световният ден на океана? Именно по повод предстоящата дата и най-вече за да обърнат общественото внимание към проблема, свързан с прекомерния риболов, Джуди Денч, Хелена Бонъм Картър и още четири звездни дами заснемат една различна фотосесия. Всъщност проектът, наречен Fishlove, не се реализира за първи път.

В предишни негови “издания” участие взимат Джилиан Андерсън, Оливия Уилямс, Жан-Марк Бар и Кензо Такада. В основата му е заложена идеята знаменитости да позират, “облечени” единствено с представители на водната фауна, които са застрашени от изчезване, вследствие на алчната човешка намеса.

Освен Джуди Денч (80) и Хелена Бонъм Картър (49), в тазгодишната реализация на Fishlove участват още Джули Кристи (75), Фиона Шоу (56), Тамла Кари (26) и Кати Лете (56). Всички те, обгърнати от големи риби и ракообразни, напомнят, че бъдещето на световния океан е отговорност на всеки жител на планетата и че най-малкото, което всички ние можем да направим като потребители, е да купуваме морска храна с доказан произход, уловена легално или най-добре - отгледана в развъдник.

Денч споделя пред Sunday Times, че е избрала да позира с омар, защото обожава тези морски същества: “Най-забавната част от фотосесията беше, че не всеки ден човек има възможност да гушка огромен рак. Най-лошата беше, че омарът ми стана толкова симпатичен, че май повече няма да вкуся представител на неговия вид. Винаги съм обичала морето. Аз и братята ми се научихме да плуваме, преди още да сме проходили. Много ме притеснява рязкото повишаване на киселинността на световния океан, вследствие на въглеродния диоксид. Надявам се, че кампанията ще даде повече светлина върху това какво се случва с нашата планета.”

Fishlove Джилиан Андерсън

Fishlove Хелена Бонъм Картър

Fishlove Кати Лете

Fishlove Тамла Кари

Fishlove Джуди Денч

Fishlove Фиона Шоу

infoz autor Гергана Няголова | www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24