Fishlove

Известни дами се съблякоха в името на световния океан

Знаехте ли, че на 8 юни се отбелязва Световният ден на океана? Именно по повод предстоящата дата и най-вече за да обърнат общественото внимание към проблема, свързан с прекомерния риболов, Джуди Денч, Хелена Бонъм Картър и още четири звездни дами заснемат една различна фотосесия. Всъщност проектът, наречен Fishlove, не се реализира за първи път.

В предишни негови “издания” участие взимат Джилиан Андерсън, Оливия Уилямс, Жан-Марк Бар и Кензо Такада. В основата му е заложена идеята знаменитости да позират, “облечени” единствено с представители на водната фауна, които са застрашени от изчезване, вследствие на алчната човешка намеса.

Освен Джуди Денч (80) и Хелена Бонъм Картър (49), в тазгодишната реализация на Fishlove участват още Джули Кристи (75), Фиона Шоу (56), Тамла Кари (26) и Кати Лете (56). Всички те, обгърнати от големи риби и ракообразни, напомнят, че бъдещето на световния океан е отговорност на всеки жител на планетата и че най-малкото, което всички ние можем да направим като потребители, е да купуваме морска храна с доказан произход, уловена легално или най-добре - отгледана в развъдник.

Денч споделя пред Sunday Times, че е избрала да позира с омар, защото обожава тези морски същества: “Най-забавната част от фотосесията беше, че не всеки ден човек има възможност да гушка огромен рак. Най-лошата беше, че омарът ми стана толкова симпатичен, че май повече няма да вкуся представител на неговия вид. Винаги съм обичала морето. Аз и братята ми се научихме да плуваме, преди още да сме проходили. Много ме притеснява рязкото повишаване на киселинността на световния океан, вследствие на въглеродния диоксид. Надявам се, че кампанията ще даде повече светлина върху това какво се случва с нашата планета.”

Fishlove Джилиан Андерсън

Fishlove Хелена Бонъм Картър

Fishlove Кати Лете

Fishlove Тамла Кари

Fishlove Джуди Денч

Fishlove Фиона Шоу

infoz autor Гергана Няголова | www.infoz.bg

Светът

Силното земетресение удари Турция в 13:51 часа българско време на 30 октомври. Трусът е в Егейско море – на границата между Турция и Гърция – край Сеферихисар (окръг Измир, Югозападна Турция) с магнитуд между 6,6 и 7 по скалата на Рихтер. Усетен е почти в цяла България – по високите етажи на сградите. Това е много силно земетресение. Има загинали и ранени хора и материални щети в Турция. Последваха около 20 вторични труса с магнитут около 5 по скалата на Рихтер

* * *
Броят на потвърдените случаи на COVID-19 по света надхвърли днес 45 милиона души, сочат данни, публикувани на сайта на американския университет „Джонс Хопкинс“, който прави изчисления на базата на информация на международни организации, федерални и местни власти

* * *
Върховният съд на Южна Корея потвърди на последна инстанция присъдата от 17 години затвор за корупция на бившия президент И Мюн-бак. 78-годишният консервативен лидер, управлява страната от 2008 до 2013 г.

* * *
Лидерът на опозицията в Беларус Светлана Тихановска обяви, че свиква първия в историята Световен беларуски конгрес. В него ще участват делегати от беларуските диаспори в цял свят. Форумът ще работи онлайн на 31 октомври и 1 ноември

* * *
Бойкотът на френски стоки в Кувейт се разрасна, след като голяма търговска верига заяви, че магазините ѝ са премахнали френските си стоки, след като френският президент Еманюел Макрон защити правото да бъдат правени карикатури на пророка Мохамед

* * *
Парламент на Сърбия утвърди новия състав на правителството с премиер Ана Бърнабич. Това стана на заседание без участието на опозицията, която бойкотира законодателния орган от юни 2020 г.