Търговският обмен между България и Италия е нараснал с 30%

Италия е изключително важен стратегически партньор и съюзник на България. Това заяви българският държавен глава Росен Плевнелиев на среща с президента на Италианската република Серджо Матарела.

В рамките на разговора двамата президенти обсъдиха визията за бъдещето разширяване на ЕС и отношенията със съседните на съюза страни. Общите виждания по тази тема са основа за още по-активен политически диалог между България и Италия, отбеляза Росен Плевнелиев.

Българският президент изтъкна силното икономическо присъствие на Италия у нас и подчерта потенциала за увеличаване на италианските инвестиции в страната ни. Само през 2014 г. италианските инвестиции в България са в размер на 19 млн. евро, а за периода 1996 – 2014 г. те доближават 1.5. млрд. евро, което нарежда Италия сред десетте най-големи инвеститори у нас. С 30 процента е нараснала и двустранната ни търговия, като достига обем от 4.2 млрд. евро и по този показател Италия е вторият по големина търговски партньор на България в ЕС след Германия.

За да станат още по-интензивни икономическите връзки, президентът Плевнелиев покани италианския си колега да посети България заедно с бизнес делегация. От 10 години италиански държавен глава не е идвал в България. Енергетиката и енергийната свързаност и доставки са общ приоритет на двете страни. Подписването на инвестиционното решение за изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция, в което участва и италианска компания, е реална стъпка към диверсификация на енергийните доставки, посочи президентът Плевнелиев.

Росен Плевнелиев и Серджо МатарелаРосен Плевнелиев и Серджо Матарела обмениха мнения и по миграционната политика на ЕС. „Единствено с общи усилия и обединени действия Европа може да се справи с това предизвикателство. Само заедно можем да изработим устойчиви решения в дългосрочен план“ - подчерта българският президент. Италия и България работят заедно по два от най-големите проблема на Европа днес - бежанската вълна и борбата с тероризма. Според италианския президент в ЕС трябва има много по-засилен обмен на информация, свързана с тероризма. Ако това е било факт, по думите му, е можело да се избегнат някои от терористичните атентати.

И двамата президенти са на мнение, че трябва да се стигне до обща политика на ЕС за интеграция и репатриране на бежанците. Серджо Матарела счита, че е необходимо ЕС да инвестира в засилването на контрола на външните си граници, а не отделните страни членки да затварят своите и да се компрометира Шенгенското пространство. Президентът Росен Плевнелиев заяви, че подходът трябва да е към интеграция на бежанците и репатриране на икономическите имигранти. Държавният глава на Италия заяви твърдата подкрепа на страната си за членството на България в Шенген.

И двамата държавни глави изразиха притеснение от нарастващия риск от връщане на националистическите идеи в Европа. Президентът Плевнелиев постави по време на срещата въпроса за предоставяне на подходяща сграда за българския културен център в Рим, който ще спомогне за засилването на културните връзки между двете държави.

Българският държавен глава е на двудневно работно посещение в Рим.

Президентът на посещение в Италия

infoz autor www.infoz.bg (по информация на прессекретариата на Президента на България)

На подобна тема