Световен ден на сърцето

Ежегодно от 2000 г. Световен ден на сърцето се отбелязва от Световната кардиологична асоциация (World Heart Federation (WHF) на  - 29 септември 2018 г. Тази социално значима инициатива е посветена на профилактиката и контрола на сърдечно-съдовите заболявания. Тази година е под мотото „Моето сърце – твоето сърце. Изпълни обещанието си за здраве!“.

Световната кардиологична асоциация и нейните членове активно участват в инициативи чрез партньори по целия свят, за да разпространяват сред обществеността информация за опасността от преждевременна смърт от сърдечни заболявания и вредата от основните рискови фактори (тютюнопушене, липса на физически упражнения, нездравословно хранене и злоупотреба с алкохол). Чрез тази кампания се насърчават доказано ефективни превантивни мерки, за да се намали рискът от сърдечно-съдови заболявания.

sds 02Сърцето е главен орган, обезпечаващ работата на целия организъм. По последни данни, ежегодно в света от сърдечно-съдови заболявания умират повече от 15 милиона души.
Причини за възникване на тези заболявания могат да бъдат: повишено ниво на холестерол и глюкоза в кръвта; повишено кръвно налягане; недостатъчен прием на витамини от плодове и зеленчуци; завишен прием на сол; затлъстяване и др.

Тютюнопушенето, консумацията на алкохол, ниската физическа активност и нездравословното хранене са основните рискови фактори водещи до сърдечно-съдови заболявания

Един от подходите за намаляване на тези заболявания е намаляването на рисковите фактори. Проучване на Националния център за обществено здраве и анализи показва, че смъртните случаи при 48 % от мъжете във възрастовата група между 45 и 64 години се дължат на тютюнопушене. Редукция само на този рисков фактор би довела до намаляване на смъртността от сърдечно–съдови заболявания. В европейски и световен мащаб борбата с хроничните неинфекциозни заболявания е насочена към ограничаване влиянието на рисковите фактори, чрез промоция на здраве и профилактика на болестите.

80% от случаите на преждевременна смърт от инфаркт и инсулт могат да бъдат предотвратени, ако са налице здравословно хранене, повишена физическа активност и се намали употребата на цигари и алкохол.

www.infoz.bg  www.infoz.bg (По информация на Регионална здравна инспекция - Стара Загора)

На подобна тема