детска градина „Светлина“

Здравословно хранене е приоритет в детска градина „Светлина“

Една от задачите на работещите в Детска градина № 10 „Светлина“ в Стара Загора е приучаването на децата  към здравословно хранене, изграждането на навици за правилен избор на полезни и здравословни храни, както и създаване на положително отношение към пълноценното хранене, споделя директорът Йоанна Димитрова.

„Всички сме единодушни за значението на храненето в предучилищна възраст. Това е времето, когато семействата и учителите играят важна роля за формирането на хранителните навици на децата“, казва ръководителят на детската градина.

Екипът на детското заведение се стреми по забавен и интересен начин да формира нови знания за здравословните храни, да изгради хранителни навици и култура на хранене. В детската градина се осигурява ежедневно включване в менюто на представители от всички групи храни и съответства на изискванията, регламентирани в наредбите на Министерство на здравеопазването за изискванията за здравословно хранене в детските заведения.

От 2013 г. детската градина е потребител на програмите по схема „Училищен плод“ и схема „Училищно мляко“, финансирани от Държавен фонд „Земеделие“. Значителната консумация на плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти оказва положителен ефект върху храненето, съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.

За максимално съхранение на хранителната стойност на вложените в ястията хранителни продукти в детската градина е преоборудван кухненския си блок с нова техника – конвектомат, професионална сокоизстисквачка, цитруспреса и др., чрез които храната се приготвя по съвременните изисквания и технологии.

За развитие на вкуса, възприемането и положителното отношение към широк кръг храни още от най-ранно детство се включват нови рецепти в менюто на децата.

„За нас от изключителна важност са добрите маниери на хранене, които формират голяма част от базовия етикет. Запознаваме децата с добрите обноски на масата, които трябва да следват, без значение дали са у дома или на обществено място. Добрите обноски показват уважение към другите. Родителите са наши партньори в изграждането и затвърждаването на трайни навици за здравословно хранене при децата. Подробно ги информираме преди всяко събитие или инициатива, която предприемаме – игри, предлагане на здравословни рецепти и изпълнението им и др.“, разказва Йоанна Димитрова.

Съвременни методики за превенция на затлъстяването изработени от медицинския специалист към детската градина Детелина Христова също влизат в действие. Ежедневието на децата е разчупено с комплекс от техники за ерготерапия и релаксация със студенти от Медицински колеж при Тракийския университет в Стара Загора.

Много са инициативите проведени в Детска градина „Светлина“, свързани със здравословното хранене. Вече три години поред се провежда Ден на революцията в храненето, изработен е наръчник за разумно хранене със споделени от родителите рецепти „Да се храним разумно“, инициатива „Полезното сладко“ и др.

От 2017 г. детското заведение работи по проект „Да се храним разумно“ на Българско движение „Син флаг“, финансиран от Европейския съюз по програма за EYD 2015 – 2020 г. Проектът обхваща пряко над 550 учебни заведения от 9 държави – Хърватия, Чехия, Латвия, Малта, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

Вече са създадени био градинка за билки на покрива и зеленчукова градина. Проведени са и инициативи: Вкусни курабийки по рецептата на баба, Есенен карнавал с лакомства и забавления, „Коледни ухания от златните ръце на баба“ – книга с рецепти от комитет „Баболандия“ , „Даровете на есента“ – приказен празник за плодовете и зеленчуците, „Здравей, здраве“ – работилница за вкусни картини от плодове и зеленчуци.

„Заложихме на практични и лесно изпълними идеи , с които чрез малки стъпки и с повече хора да достигнем до желаната промяна. Не са необходими много усилия, за да намерим начин да променим нещо мъничко там, където живеем“, категорична е Йоанна Димитрова.

deca hranene 03 

www.infoz.bg  www.infoz.bg