Президентът към българите в чужбина: Моля, гласувайте на референдума, така политиците ще чуят хората!

Президентът към българите в чужбина: Моля, гласувайте на референдума, така политиците ще чуят хората!

Работното посещение на президента Росен Плевнелиев в САЩ за участие в 70-ата сесията на Общото събрание на ООН започна със среща с нашите сънародници в Ню Йорк, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Над 250 000 българи живеят в САЩ и тази голяма общност, по думите на президента, е естествен мост между двете държави, която разполага със силни възможности да задълбочи двустранните отношения.

“Много българи са доказани професионалисти и мениджъри в сферата на информационните и комуникационни технологии и различни индустрии с висока добавена стойност в САЩ. Разчитаме както на вашата експертиза, така и на подкрепата ви за бързото развитие на тези сектори и у нас” - посочи държавният глава.

Росен Плевнелиев в САЩПрезидентът призова българите в чужбина да участват активно при произвеждането на националния референдум относно електронното гласуване на 25 октомври, с което да заявят съпричастността си към случващото се у нас. “Използването на пряката демокрация е доказателство, че политиците служат на народа. Уверен съм, че ако засилим ролята на референдумите в нашия политически живот ще спечелят всички – и партиите, и гражданите и институциите. Вярвам, че при добра регламентация и организация, този най-мощен инструмент на пряката демокрация може да направи политическата среда в страната далеч по-устойчива и стабилна”, заяви Росен Плевнелиев. „Моля, гласувайте на референдума, така политиците ще чуят хората. Това ще даде възможност да се чуе и гласът на българите, където и да са те по света“ - добави президентът и изрази съжаление, че другите два въпроса са били отхвърлени от Народното събрание, но смята, че наближаващият референдум ще покаже, че пряката демокрация е жива.

По повод ситуацията с бежанския поток държавният глава посочи, че само с интеграция народите могат да предотвратят бъдеща война. "ЕС е семейство и се очаква в такива моменти да се сплоти, а не всеки да гледа своя интерес. ЕС ще се справи, а България ще бъде част от решението" - коментира президентът пред сънародниците ни в Ню Йорк. Държавният глава заяви, че България е на страната на силния глас за обединение. Росен Плевнелиев припомни, че България е и символ на толерантност и през вековете различни религии са съжителствали заедно. "Правото на убежище е основно човешко право и решението на бежанската вълна трябва да е общо, счита президентът. По думите му днес живеем в исторически времена, никога до сега не е имало толкова много кризи, които правят обединението по-трудно, затова и активно трябва да се работи в тази посока. Държавният глава посочи, че както ЕС, така и страната ни трябва да има програма, чрез която да се помага за интеграцията на бежанците.

“България и САЩ са стратегически партньори” - подчерта още президентът Плевнелиев, който запозна сънародниците ни с взетото при посещението на държавния секретар Кери в София решение да бъдат създадени пет работни групи за стратегически диалог в областта на сигурността и отбраната, енергетиката, върховенството на закона, образованието и контактите между хората. Премахването на американските визи за българските граждани остава сред приоритетите ни в двустранните отношения със САЩ, увери държавният глава.

Президентът Плевнелиев поздрави сънародниците ни в Ню Йорк с успехите на българските неделни училища, около които се създават “истински ядра от българи, милеещи за родината си”. “Дейността на тези училища е гарант за запазването на българския език сред най-младото поколение, но също така е и предпоставка за постоянна връзка с България” - заяви още пред сънародниците ни в Ню Йорк държавният глава.

Росен Плевнелиев

Росен Плевнелиев в САЩ

infoz autor www.infoz.bg (Снимки: прессекретариат на Президента на България)

На подобна тема