Европейският съюз въвежда нов пакет от ограничителни мерки срещу Русия

Европейската комисия приветства днешната договореност в Съвета за приемане на четвърти пакет от ограничителни мерки срещу Русия в отговор на бруталната ѝ агресия срещу Украйна и нейния народ. Тези санкции ще допринесат допълнително за засилване на икономическия натиск върху Кремъл и ще ограничат способността му да финансира нахлуването в Украйна. Те бяха координирани с международните партньори, по-специално със САЩ.

eu flag

Договорените мерки са следните:

  • Пълна забрана на всякакви сделки с определени руски държавни предприятия в различни сектори – военно-промишления комплекс на Кремъл.
  • Забрана за внос в Европейския съюз на стоманените продукти, за които понастоящем се прилагат защитни мерки на Европейския съюз, в размер на приблизително 3,3 милиарда евро пропуснати приходи от износ за Русия. За компенсация увеличените квоти за внос ще бъдат разпределени между други трети държави.
  • Широкообхватна забрана за нови инвестиции в руския енергиен сектор, с малки изключения за ядрената енергия за граждански цели и транспортирането на някои енергийни продукти обратно до Европейския съюз.
  • Забрана за износ от Европейския съюз на луксозни стоки (напр. луксозни автомобили, бижута и др.), което ще се отрази пряко на руския елит.
  • Допълнително разширяване на списъка със санкционирани лица и правни субекти, така че да се включат повече олигарси и бизнес елити, свързани с Кремъл, както и дружества, работещи във военни и отбранителни области, които логистично и материално подкрепят нашествието. Има и нови списъци на дейци, извършващи дезинформация.
  • Забрана на оценяване на кредитния рейтинг на Русия и руските дружества от страна на агенциите за кредитен рейтинг от Европейския съюз и предоставянето на рейтингови услуги на руски клиенти, което би довело до още по-голяма загуба на достъп до финансовите пазари на Европейския съюз.

www.infoz.bg  www.infoz.bg