Производството на електроенергия е рекордно за ВяЕЦ „Свети Никола“ през февруари 2023 г.

Рекорден по производство месец февруари отбеляза ВяЕЦ „Свети Никола“. През месеца вятърният парк на AES България осигури за българските потребители 46 472 мегаватчаса (MWh) зелена електроенергия. Това е най-високото производство на вятърния парк за месец февруари от пускането му в експлоатация през 2010 г. до днес. Генерираната от ВяЕЦ „Свети Никола“ през миналия месец електроенергия е с 33% повече в сравнение с месец февруари 2022 г.

viataren park sv nikola kavarna

Вятърният парк „Свети Никола“ е важна стъпка към целта на България да постигне по-чисто енергийно бъдеще и значително увеличава капацитета на страната в производството на възобновяема енергия. Той е най-големият вятърен парк в България. Има инсталирани 52 вятърни турбини с обща мощност 156 мегавата (MW). Вятърната електроцентрала „Свети Никола“ е разположен край Каварна и е в основата на създадената Интегрирана система за ранно предупреждение за защита на птиците. Тя е съобразена с европейските изисквания за опазване на дивите птици и е ключова за решението на Постоянния комитет на Бернската конвенция в края на 2022 г. да затвори случая „Калиакра“. С това решение от Страсбург признаха, че ветропарковете в региона са безопасни за биоразнообразието.

За AES България

AES е най-големият инвеститор в енергийния сектор в България. Компанията е собственик и оператор на най-новата и модерна топлоелектрическа централа в Югоизточна Европа – ТЕЦ AES Гълъбово и е мажоритарен собственик и оператор на най-големия в страната ветроенергиен парк – „Свети Никола“, намиращ се край Каварна.

За да научите повече, посетете www.aesbulgaria.com. Последвайте AES България във Facebook: @AESBG и Youtube: AES Bulgaria.

За AES

Корпорацията AES (NYSE:AES) е световна енергийна компания, която ускорява бъдещето на енергията и е включена в списъка Fortune 500. Заедно с многото наши заинтересовани страни ние подобряваме живота като доставяме по-зелени, по-интелигенти енергийни решения, от които светът се нуждае. Нашият разнообразен глобален екип е отдаден на постоянното новаторство и на високите оперативни резултати, докато си сътрудничи с нашите клиенти за техния стратегически енергиен преход и докато продължава да отговаря на техните енергийни нужди днес.

За повече информация, посетете www.aes.com.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема