ТЕЦ AES Гълъбово произведе пред 2021 г. рекордните 3,3 милиона MWh електроенергия

Рекордно количество енергия произведе през 2021 г. най-новата и модерна въглищна топлоелектрическа централа в България – AES Гълъбово. 3,3 милиона мегаватчаса (MWh) електроенергия генерира централата през изминалите 12 месеца. Произведеното от двата енергоблока на ТЕЦ AES Гълъбово електричество през 2021 г. е с 20% повече в сравнение с 2020 г.

Това е най-голямото годишно производство от началото на търговската ѝ експлоатация през 2011 г. Така централата осигури над 9% от общата потребена електроенергия в България. Т.е. през 2021 г. почти една десета част от общото производство на електроенергия идва от ТЕЦ AES Гълъбово, която използва за гориво само местни ресурси от Източномаришкия басейн. Това за пореден път показва ключовата роля на ТЕЦ AES Гълъбово за енергийната сигурност на страната и за гарантиране на енергийните доставки за потребителите в България.

Само през месец декември 2021 г. 690-мегаватовата мощност на ТЕЦ AES Гълъбово осигури над 356 хиляди MWh електроенергия. Това е с близо 50% повече спрямо произведеното през месец ноември 2021 г. количество.

След успешно приключилите ремонти на двата блока на централата през 2021 г. ТЕЦ AES Гълъбово е в пълна готовност за работа при зимни условия. Централата работи в пълен синхрон с диспечерските графици на Електроенергийния системен оператор за посрещане на нуждите на енергийната система в страната. Благодарение на технологичната си гъвкавост, централата помага на България да покрива изискванията на ENTSO-E за първично и вторично регулиране на електроенергийната система.

aes galabovo


AES е най-големият инвеститор в енергийния сектор в България. Компанията е собственик и оператор на най-новата и модерна топлоелектрическа централа в Югоизточна Европа – ТЕЦ AES Гълъбово и е мажоритарен собственик и оператор на най-големия в страната ветроенергиен парк – „Свети Никола“, край Каварна.


Корпорацията AES (NYSE:AES) е световна енергийна компания, която ускорява бъдещето на енергията и е включена в списъка Fortune 500. Заедно с многото наши заинтересовани страни ние подобряваме живота като доставяме по-зелени, по-интелигенти енергийни решения, от които светът се нуждае. Нашият разнообразен глобален екип е отдаден на постоянното новаторство и на високите оперативни резултати, докато си сътрудничи с нашите клиенти за техния стратегически енергиен преход и докато продължава да отговаря на техните енергийни нужди днес.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема