Андрей Новаков: Нужен е ясен отговор за лошото състояние на държавните финанси

Очевидно България не е в добро финансово състояние и хазната изисква спешни мерки, заяви пред журналисти в Страсбург евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Новаков. Коментарът му е по повод доклада за финансовото състояние на държавата на Министерството на финансите. „Такива новини не сме получавали от времето на кабинета на Стефан Софиянски.

В т. 4 от доклада става ясно, че обсъждаме и обмисляме за неопределено време да отложим присъединяването към еврозоната и да променим фиксирания валутния курс към еврото“. Андрей Новаков каза това веднага след извънредния брифинг на служебния министър на финансите Росица Велкова-Желева.

IMG 8827 1

„Това са устоите на държавата отпреди 30 години. Валутният борд никога не е бил тема на обсъждане. Евентуални санкции от Европейската комисия и теглене на заем от Международния валутен фонд е нещо, което беше немислимо до вчера“, заяви Новаков. В момента заеми от Международния валутен фонд получават предимно държави от африканския континент, коментира Андрей Новаков, цитиран от investor.bg. Сайтът цитира и думи на служебният министър на финансите Росица Велкова-Желева, че пред България има сериозни финансови проблеми с поддържането на фискалната стабилност, страната ни дори е заплашена от фалит. За това тя е предупредила в доклад до Министерски съвет. В него се посочва, че съществува риск за промяна на съществуващия курс на лева към еврото. „За неопределено време се налага отлагане на присъединяването ни към еврозоната. Може да се наложи взимането на заем от МВФ, за да се спаси фискалната стабилност. Това ще наложи сериозни финансови рестрикции. В тази ситуация ще се стигне и до замразяване на доходите“, пише в доклада си финансовият министър и твърди, че това са само част от сериозните проблеми пред които е изправена страната ни.

„Ако наистина е така тежко положението, то аз призовавам Министерството на финансите да каже цялата истина. Замразяване на разходите, на доходите на хората и в същото време увеличаване на данъците и акцизите. Говорим за еднократни данъци за всички икономически активни хора и фирми, звучи стряскащо“ – каза евродепутатът Андрей Новаков.

novakov

Въпросът ще бъде обсъден съвсем скоро в Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент, тъй като санкции от Европейската комисия означават именно спиране на европейското финансиране.

Надявам се, че България ще има ясна позиция, за да информира своите европейски партньори какво се случва – посочи Новаков. Той отхвърли възможността това да е политически ход преди изборите, защото действието идва от служебния кабинет, назначен от Румен Радев. Андрей Новаков каза, че става дума за вътрешен доклад на Министерство на финансите към Министерски съвет. „Това не виждам как би могло да се използва предизборно. Очевидно държавата не е в добро финансово състояние и хазната изисква спешни мерки“, категоричен бе Новаков.

Ако тук говорим за 7% свръхдефицит, това означава, че страната ни няма как да стане член на еврозоната в близките няколко години, коментира Андрей Новаков.

Ако държавата няма средства да съфинансира европейски проекти, то това означава, че финансирането е застрашено, стана ясно от думите на евродепутата. „Неспазването на Маастрихтските критерии означава, че Европейската комисия би се задействала, за да наложи допълнителни оздравителни мерки“, обясни Новаков.

По думите му това поставя България в изключително неблагоприятно положение и може да се стигне до предоговаряне на външен дълг и други подобни мерки от времето на Жан Виденов.

Той определи като „лошо съвпадение“ текущата ситуация в САЩ с банковия сектор и състоянието на българските публични финанси. Сегашната съвкупност от фактори повдига въпросът за доверието както в банковите системи, така и при държавните финанси. Ако се стигне до теглене на заем от МВФ, това означава, че България ще се превърна в доста рисков кредитополучател, заяви Андрей Новаков. Според него това би довело до по-високи лихви и ограничен достъп до финансиране.

Няма причина за промяна на съществуващия курс на лева към еврото, а подобни твърдения са некомпетентни и безотговорни. Това заявяват от Българската народна банка, след като е потърсена за коментар. Повод за въпроса е, че се появиха публикации за наличие на доклад, изпратен от Министерството на финансите към Министерски съвет, в който е посочено, че е възможна промяна на заложения курс към единната валута заради текущото състояние на държавните финанси, ако не се предприемат спешни действия.

euro bg 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема