Д-р Еберхард Зангер представя лувийската култура

На 25 април 2023 г. (вторник) от 18 часа в зала № 33 на Регионален исторически музей – Стара Загора ще се състои публична лекция на д-р Еберхард Зангер на тема „Лувийската култура – липсващото звено в егейската бронзова епоха“. Д-р Зангер представя изследванията върху културата на праисторическо население с отделна хронология, намираща се между микенските кралства в Южна Гърция и Хетската империя в Централна Анатолия.

Eberhard Zangger

Това е лувийската култура, която дълго време е била пренебрегвана от историците.

Лувийците са били съседи и съвременници на Троя. Според Омир те влизат в Троянската война като съюзници на Троя. Лувийците от Западна Мала Азия са притежавали своя собствена писменост – лувийски йероглифи, повече от 1400 години. До XIII в. пр. Хр. лувийският език и писменост са не само широко разпространени, но и доминиращи дори в хетската столица Хатуша.

Д-р Зангер е работил дълги години върху археологически разкопки и проучвания в страни около Източното Средиземноморие, включително Турция, континентална Гърция, Крит, Кипър, Египет и Тунис. През последните 30 години той твърди, че Западна Турция някога е притежавала отделна лувийска култура наравно със съвременните си съседи – Микенска Гърция и Хетска Централна Анатолия. И се опитва да намери сериозни доказателства, за да потвърди тази историческа теза.

Входът за събитието ще бъде от южната страна на сградата на музея.

plakat luviiska kultura

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема