Защо кожата ни се нуждае от колаген?

За да е здрава и да изглежда добре, човешката кожа има нужда от поддръжка. Тя е подвластна на промени, свързани с възрастта, климатичните условия, както и начините, по които се третира ежедневно. Обикновено след 25 - 30 годишна възраст настъпва така нареченото стареене на епидермиса. Наблюдава се изтъняване и сухота, в резултат на което епидермисът вече не е толкова еластичен и става по-чувствителен на външно влияние, което подсказва за липса на колаген.

kolagen

Кожата е защитният костюм на тялото, който поема неблагоприятните влияния от външни фактори, като UV лъчи, свободни радикали и други. Защо кожата се нуждае от колаген и как той помага в грижата за нея?

Какво знаем за колагена?

Приемът на колаген за кожата, под формата на хранителна добавка, би могъл да помогне за регенерацията и възвръщането на младежкия й вид, както и за подобряването на ноктите косата, споделят от екипа на онлайн магазин Vitamag.bg. Сам по себе си представлява белтък, който е около ¼ от общото съдържание в човешкото тяло. Твърд и неразтворим, той е изключително еластичен.

Разделя се на шест основни типа, като всеки от тях осигурява определена подкрепа на тялото:

 • тип I – групира се с този от тип 3, тъй като имат сходни телесни функции. Получава се от говежди и рибен колаген и се грижи за еластичността на кожата;
 • тип II – той е основен елемент в структурата на ставния хрущял. Отговаря за изграждането и поддържането на хрущялната тъкан и за хидратацията на кожата;
 • тип III – среща в кухите органи и може да бъде получен от говежди колаген, но не и от рибен, както е при тип 1. Подпомага кръвоносните съдове, мускулите и органите;
 • тип IV – намира се в дълбокия слой на кожата и се грижи за здравето и растежа на клетките. Оказва влияние и при пречистването на бъбреците и при зарастване на рани;
 • тип V отговаря за изграждането на сухожилията и имунната система. Изключително важен е при бременност, тъй като се намира в тъканта на плацентата;
 • тип X – спомага за доброто състояние на костите, мускулите, косата, ноктите и ставите. Има способността и да възстановява тъканите.

Съдържа се в доста от храните, които консумираме, което води до извода, че може да се набави в организма и по естествен начин. Само че трудно може да си набавим нужното количество единствено чрез хранене. Приемът му под формата на хранителна добавка, като допълнение към здравословното хранене, е чудесно решение да се погрижим не само за епидермиса, но и за цялото тяло.

Как и кога се приема?

Начинът и времето за прием зависят от възрастта на човека. Организмът на възрастните хора усвоява колагена по-добре сутрин на гладно. При по-младите и активни хора е подходяща употребата му след тренировка или преди лягане.

Под формата на козметични продукти може да се използва и двукратно – сутрин и вечер, след щателно почистване. За да се усети ефектът от употребата му, дългосрочният прием не бива да надвишава повече от 30-40 дни. А в комбинация с витамин Ц и Д – дава нужната енергия и увеличава производството на протеин в тялото.

Какви са причините кожата да се нуждае от колаген?

Тялото започва да забавя своята производителност след 30-годишна възраст и именно тогава е моментът, в който започват да се забелязват първите процеси на стареене – по-лесно увреждане, раздразнителност, намалена еластичност, бръчки.

Колагенът е най-важният продукт за грижа на кожата, защото е основен градивен елемент в нейния състав. Той подобрява еластичността и хидратацията, но е и безценен помощник в борбата със стареенето. Изключително ефикасен е при заличаване на белези от целулит или при разтягане, в следствие от качване и сваляне на килограми.

Помагайки не само на нея, но и на косата и ноктите, той е незаменим продукт в стремежа ни да възвърнем блясъка и жизнеността на лицето и на външния си вид, като цяло.

С какво да комбинираме приема на колаген?

Набавянето му, под формата на хранителни добавки, в комбинация с други методи, може да спомогне за по-дълготраен ефект в грижата за външния вид.

Ето какво още може да помогне:

 • храни с богато колагеново съдържание – костен бульон, стриди, спирулина;
 • прием на здравословни мазнини – омега-3 мастни киселини, които се намират в храни, като ядки, семена и авокадо;
 • чист и обезмаслен протеин – характерен за рибата, яйцата, пилешките и пуешки гърди;
 • добра хидратация – необходимото количество вода варира в зависимост от вашата възраст, при мъже над 19 години е прието да се пие около 3600 милилитра вода и 2700 за жените;
 • фибри – лекарите препоръчват прием от около 25 - 30 грама дневно, те са важен елемент против стареенето.

Кожата е част от организма, а добрата грижа за нея благоприятства общото ви състояние. Консултацията с лекар би ви помогнала в избора на подходящите хранителни добавки или качествени козметични продукти, с колагеново съдържание. Предлага се на таблетки, на прах и течен.

Стареенето е неизбежен процес, но посрещането му с адекватни и ефективни мерки може да спомогне за забавяне на процеса и дори да подобри вида на кожата.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg