Защо и кога рефинансирането на кредита може да бъде добра идея

Защо и кога рефинансирането на кредита може да бъде добра идея?

В днешно време има голямо значение колко гъвкав си във финансово отношение. Това може да повлияе на качеството ти на живот. Банките и небанковите финансови институции осъзнават това и все по-често предлагат продукти и решения, които се адаптират спрямо потребителите.

Едно такова решение е възможността за рефинансиране на кредит. При постоянно променящ се икономически пейзаж, разбирането как и кога да се възползваш от това да рефинансираш заема си, може да ти спести значителна сума пари.

Тази статия описва какво точно представлява рефинансирането на кредити, потенциалните ползи, както и в какви моменти е удачно да бъде направена подобна крачка.

Какво представлява рефинансирането на кредит?

В същността си, рефинансирането на кредити представлява замяната на съществуващ кредит с друг, който има различни условия. Най-често целта на това действие е подсигуряването на по-добри условия за изплащане на задълженията.

Макар често хората да свързват рефинансирането с ипотечните кредити, то може да бъде използвано за различни заеми.

Възможности, които рефинансирането на кредита предлага

По-ниски лихвени проценти

Една от най-честите причини за рефинансиране е възможността да се намалят лихвените плащания по заема. Това действие би могло да доведе до значителни спестявания във времето.

Намалени месечни плащания

При рефинансиране на кредита може да се намалят месечните плащания. Това е подходящо, когато финансовата ти ситуация се е променила и вече нямаш възможност да плащаш същата сума пари, която е била до момента.

Друг повод, при който е подходящо да намалиш размера на месечната си вноска е желанието ти да инвестираш или да реализираш други свои цели, за които са нужни пари.

Обединяване на всички задължения

Рефинансирането е подхоящо решение, когато имаш няколко задължения към банки или небанкови финансови институции. По този начин ще можеш да обединиш разходите, да намалиш усилията да помниш падежни дати, да превеждаш суми по различни сметки и т.н.

Рефинансирането за обединяване на задълженията може да бъде много удобно решение за управленията на дълговете ти.

Съкращаване на срока на заема

Както описахме, рефинансирането може да бъде използвано за намаляване на вноските и респективно удължаване на срока за връщане на заема.

В същото време обаче, ако в твоята индивидуална ситуация има логика, можеш да рефинансираш заема си и да съкратиш срока му, увеличавайки размера на вноските. Това може да доведе до спестяване на значителна сума пари от лихва и други разходи по кредита.

Защо да изберем рефинансиранена кредита като опция?

Както в много други сфери, така и във финансите – не винаги едно решение работи във всяка ситуация. Това се отнася и за рефинансирането. То не винаги е добър вариант. Зависи от твоите възможности, умения за управление на личните ти финанси, от икономическата ситуация и от други.

Преди да предприемеш тази стъпка, обмисли някои фактори, защото рефинансирането може да няма логика. Ето няколко сценария, при които рефинансирането на кредит може да е лоша идея:

Значително по-високи дългосрочни разходи. Дори, ако рефинансирането ти предлага по-ниска месечна вноска, това може да удължи срока и да се окаже, че плащаш по-голяма сума за лихва за целия период.

Може да трябва да платиш обезщетение за предсрочно погасяване. Ако сумата на това обезщение надвишава възможните спестявания при рефинансиране – то по-скоро не предприемай тази стъпка.

Такси за рефинансиране. Точно така, проучи добре дали рефинансирането на заема има такси – за кандидатстване, за застраховане или други.

Има риск при обединяване на задълженията. Макар обединяването на задълженията да е добра опция в някои ситуаци, ако не се управлява правилно, може да доведе до цикъл и натрупване на задължение с висок общ размер, което да затрудни финансовото ти състояние.

Има риск при преминаване от кредит с фиксиран лихвен процент към такъв с променлив. Това може да изглежда като добра идея и да предлага по-ниски плащания в началото. Въпреки това, при повишаване на лихвения процент, може да се повишат и плащанията и това да доведе до финансова нестабилност.

Преди да преминеш към стъпката да рефинансираш заема си, проучи най-добрите предложения на пазара. Сравни лихвените проценти, разгледай цялостната картинка на условията на различните кредитори. Генерално – проучи добре офертите и изчисли дали „излиза сметката“ да рефинансираш кредита си.

Рефинансирането на кредита ти може да бъде изключително добра финансова стратегия, използвана при правилните обстоятелства. Ето защо, обмисли внимателно своята лична финансова ситуация и цели преди да вземеш решението.

Не забравяй, че винаги имаш възможност да се консултираш с финансов съветник. С правилен подход, рефинансирането на кредита може да бъде едно от най-добрите финансови решения, които взимаш.

 

новини Стара Загора  www.infoz.bg

На подобна тема