Берое шампион на България по футбол - 1986 година

"Берое" – шампион на България

На 12 април 2016 г. се навършват 30 години от най-паметната дата в историята на футболен клуб "Берое". Отборът на зелено-белите стана шампион на България и донесе неописуема радост сред 40-хилядната публика, която стадионът трудно побираше.

Капитанът на Берое Теньо Минчев с Шампионската купа на България по футболСтара Загора – най-футболният град в страната, посрещна на 12 април 1986 г. тима на "Славия". От този мач зависеше крайното класиране на върха в шампионата. Нападателят Васил Драголов реши кой е шампион на България още в 7-ата минута. Срещата завърша при резултат 1:0 за "Берое" и радостта в Стара Загора изригна – тя беше навсякъде: на стадиона, по улиците, в домовете...

Футболистите, завоювали шампионската титла, са: Ивко Ганчев и Илия Илиев (по 30 мача през сезон 1985/86), Кънчо Кашеров и Мюмюн Кашмер (по 29), Венелин Сивриев и Стоян Бончев (по 27 мача), Теньо Минчев (26 мача), Йордан Митев (25 мача), Стойко Стойков (23 мача), Васил Драголов (22 мача), Стефан Динев (21 мача), Петко Тенев (20 мача), Танко Танев (19 мача), Пламен Липенски (17 мача), Петко Мароков (10 мача), Христо Белчев и Кольо Ганев (по 8 мача), Радко Калайджиев (4 мача) и Валентин Грудев (1 мач).

При голмайсторите на "Берое" през шампионския сезон първи е Мюмюн Кашмер с 23 попадения, пред Стоян Бончев, Йордан Митев и Васил Драголов – по 7 гола, Теньо Минчев – 4, Танко Танев и Стефан Динев – по 2 гола и Венелин Сивриев, Петко Мароков и Радко Калайджиев – по 1 гол.

„При връчването на Шампионската купа радостта и вълнението бяха неописуеми. Това беше радост не само за нас, но и за цяла Стара Загора. Успехът е до голяма степен и резултат от огромната подкрепа на публиката” – разказва старши-треньорът на отбора, спечелил титлата, Евгени Янчовски, който е сред най-ярките футболисти в историята на клуба.

„Често се сещам за 7-ата минута в решаващия мач със „Славия” на 12 април 1986 г. Данчо Митев изпълни ъглов удар, но вратарят на противниковия отбор изби топката. Тя попадна в Илия Илиев, след това в мен и я овладях. Никога няма да забравя как излязох от дясно и погледнах вратаря на „Славия” Антонио Ананиев, който тръгна да пресича удара. Тогава съвсем обмислено отправих плътен удар в близкия ъгъл на вратата и отбелязах единствения гол в срещата. Еуфорията беше невероятна, а 40-хилядната публика – изключителна. Как се обяснява това с думи… Дай Боже, скоро да се повтори” – сподели 30 години след завоюването на ценния трофей Васил Драголов.

vasil dragolov beroe shampion football 1986

„Първият ни мач през сезон 1985/86 г. беше срещу „Дунав” (Русе). Началните 15 минути – едни греди, едно чудо. Противниковата топка се удря в различни части на тялото на вратаря Ивко Ганчев. И си викам ако ни вкарат гол ще ни разпилеят. Мюмюн Кашмер, Васил Драголов, Данчо Митев, един от добрите играчи по това време, и останалите се взехме в ръце и бихме с 2:0. Оттам като ни тръгна и си казах тази година ще станем шампиони” – припомня си Кънчо Кашеров.

„Незабравима е 1986 г., когато станахме шампиони. За всеки състезател това е върхът. Толкова силни емоции пред толкова много публика. Пожелавам искрено на настоящия отбор да изживее това” – каза капитанът на шампионския отбор Теньо Минчев, който първи вдигна мечтания трофей на официалното церемония по награждаването на 19 април 1986 г., отново пред препълнен стадион.

beroe shampion football 1986 02

beroe shampion football 1986 04

beroe shampion football 1986 05

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bg