бира пиво цени халба хмел

Инфлация от 1% през юли 2016 г. спрямо предходния месец

Стоките и услугите в България са поскъпнали през юли 2016 г. с 1% спрямо предишния месец. В сравнение с юли 2015 г. цените са по-ниски с 0,2%. Дефлацията се запазва и от началото на 2016 година, като е също 0,2 на сто.

Инфлацията в периода юни - юли 2016 г. се дължи най-вече на поскъпването при стоките и услугите в сектора на развлечението и културата - с 6,3 на сто, поскъпването на транспорта с 1,8 на сто, на храните и безалкохолните напитки - с 1,7% и на цените в ресторантите и хотелите - с 1,2 на сто, показват данните на Националния статистически институт.

Най-много през юли поевтиняват облеклото и обувките - с 2,2 на сто. Цените, свързани с жилищното обзавеждане спадат с 0,5 на сто, а тези на алкохола и тютюна, поддръжката на дома, съобщенията и образованието запазват равнището си от предходния месец.

При храните най-голямо поскъпване през месеца се наблюдава при пресните зеленчуци, въпреки че те са в сезона си - с 14.9%, при свинското - с 2,2 на сто, при маслото - с 2,3 на сто, при ябълките - с 5 на сто. Картофите поевтиняват с 13,3 на сто.

При нехранителните стоки най-много поскъпват международните полети - със 17,6 на сто, пакетните туристически услуги - с 15,4 на сто, както и горивата - пропан-бутанът е поскъпнал с 3,1 на сто за месец, масовият бензин А95Н - с 2,1 на сто, а А98 - с 1,6%.

По-евтини са станали персоналните компютри - с 0,9 на сто, пералните и готварските печки - с 1,1 на сто.

zelenchuci

www.infoz.bg

Светът

Решението на Джо Байдън за създаване на стратегически Индийско-тихоокеанско съюз с Австралия и Великобритания, целящ да противодейства на Китай, разгневи лидери в Европейския съюз. Те се чувстват изоставени и приемат този ход като, връщане към политиката на Тръмп спрямо Европа

* * *
В Русия се провеждат парламентарни избори, като всички изборни секции са отворени от петък. Заради коронавирусната пандемия изборите в Руската федерация продължават до неделя. 110-милиона, имащи право на глас, избират депутати в Думата, долната камара на парламента, а също и представители в регионалните съвети

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

Най-четеното от последните дни