бира пиво цени халба хмел

Инфлация от 1% през юли 2016 г. спрямо предходния месец

Стоките и услугите в България са поскъпнали през юли 2016 г. с 1% спрямо предишния месец. В сравнение с юли 2015 г. цените са по-ниски с 0,2%. Дефлацията се запазва и от началото на 2016 година, като е също 0,2 на сто.

Инфлацията в периода юни - юли 2016 г. се дължи най-вече на поскъпването при стоките и услугите в сектора на развлечението и културата - с 6,3 на сто, поскъпването на транспорта с 1,8 на сто, на храните и безалкохолните напитки - с 1,7% и на цените в ресторантите и хотелите - с 1,2 на сто, показват данните на Националния статистически институт.

Най-много през юли поевтиняват облеклото и обувките - с 2,2 на сто. Цените, свързани с жилищното обзавеждане спадат с 0,5 на сто, а тези на алкохола и тютюна, поддръжката на дома, съобщенията и образованието запазват равнището си от предходния месец.

При храните най-голямо поскъпване през месеца се наблюдава при пресните зеленчуци, въпреки че те са в сезона си - с 14.9%, при свинското - с 2,2 на сто, при маслото - с 2,3 на сто, при ябълките - с 5 на сто. Картофите поевтиняват с 13,3 на сто.

При нехранителните стоки най-много поскъпват международните полети - със 17,6 на сто, пакетните туристически услуги - с 15,4 на сто, както и горивата - пропан-бутанът е поскъпнал с 3,1 на сто за месец, масовият бензин А95Н - с 2,1 на сто, а А98 - с 1,6%.

По-евтини са станали персоналните компютри - с 0,9 на сто, пералните и готварските печки - с 1,1 на сто.

zelenchuci

www.infoz.bg

Светът

Американският президент Джоузеф Байдън обяви Съединените щати ще изтеглят всички свои войски от Афганистан до 11 септември 2021 г. В реч от Белия дом Байдън не обяви военна победа и изтъкна, че афганистанският конфликт става все по-маловажен за САЩ

* * *
Външните министри на Украйна, Литва, Латвия и Естония осъдиха военната ескалация от страна на Русия около Източна Украйна. Те призоваха Москва да намали напрежението в региона и да се върне към преговорите. Според украинския външен министър Дмитро Кулеба Русия заплашва Украйна с война и с унищожение на украинската държава. Външните министри на Литва, Латвия и Естония пристигнаха тази сутрин в Украйна, за да покажат солидарност с нея на фона на струпването на руски войски

* * *
Американското правителство обяви нови финансови санкции срещу Русия и експулсира десет руски дипломати в отговор на кибератаки и намеса в президентските избори в САЩ през 2020 г.

* * *
Японският премиер Йошихиде Суга ще стане първият чуждестранен лидер, разговарял на четири очи с американския президент Джоузеф Байдън. Срещата е на 16 април във Вашингтон, а дневният ред на разговорите доминиран от опасения, свързани с Китай

Най-четеното от последните дни