Ивелина Василева, министър на околната среда и водите в правителството на Бойко Борисов: Драгомир Стойнев лъже

Ако Драгомир Стойнев наистина е загрижен за българските енергийни дружества, защо не ги е защитавал дори в годините, в които е бил министър на икономиката и енергетиката?

ivelina vasileva gerbТова пита министърът на околната среда и водите от правителството на Бойко Борисов Ивелина Василева. Тя коментира твърденията на Драгомир Стойнев, че Министерството на околната среда и водите е проспало през 2016 г. обсъждането на работния документ за големите горивни инсталации по евродирективата за намаляване на емисиите, като заяви, че думите му са абсолютна лъжа.

Драгомир Стойнев е водач на листата с кандидати за депутати на "БСП за България" в Стара Загора и явно това го мотивира да манипулира и плаши хората в региона с тема, която е свързана с работните им места.

"Ако някой е спал, явно е самият г-н Стойнев, който сега се е събудил и е разбрал, че Европейската комисия и европейските органи са предложили изменение в работния документ още през 2011 г. През целия този период досега Министерството на околната среда и водите, включително и по времето на кабинета на Пламен Орешарски, винаги е заявявало ясна позиция, че не приема предложените изменения в евродирективата за големите горивни инсталации" - уточни Ивелина Василева.

Нещо повече, Министерството на околната среда и водите е обединило своето категорично становище заедно с други страни от Европейския съюз - Полша, Чехия и Словакия, за да се изготви обща позиция на държавите, които не приемат подготвяните изменения, които поставят по-високи изисквания пред големите горивни инсталации.

„Драгомир Стойнев или не е разбрал, че такъв дебат се води, или нарочно демонстрира къса памет, за да аргументира намеренията на БСП да развива грандоманските си проекти. Социалистите искат да затворят българските топлоелектрически централи, за да обосноват нуждата от нови енергийни мощности. Очевидно иска отново да рестартират проекта "Белене", за който държавата плати твърде висока цена. От БСП планират да се възобнови инициативата на Драгомир Стойнев за закупуване на ядрени реактори без търг от "Уестингхаус" за изграждане на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" - коментира бившият министър на околната среда и водите.

Що се отнася до евродирективата за големите горивни инсталации - на 28 април 2017 г. държавите членки на Европейския съюз трябва да гласуват измененията в работния документ.

"България трябва да продължи да защитава категоричната си позиция, която и досега е отстоявана и трябва да гласува против. Освен това в самата директива има текстове, които дават възможност на държавите, които разчитат на местни лигнитни въглища, да ползват по-облекчени условия. Задължително трябва да се настоява пред Европейската комисия тези изключения да важат и за българските топлоелектрически централи. Това ще гарантира, че те нито ще бъдат затворени, нито ще има изисквания за допълнителни инвестиции в горивните инсталации" - заяви още Ивелина Василева.

Тя призова служебния министър на околната среда и водите Ирина Костова да представи пред обществеността позициите на министерството, което през последните години последователно е защитавало националния интерес.

 

www.infoz.bg