Оспорвана надпревара за Националната кулинарна купа на България

Оспорвана надпревара за Националната кулинарна купа на България

Над 120 топ готвачи ще се борят за Националната кулинарна купа на България. Те ще демонстрират майсторските си умения на 21 и 22 април в Международен панаир Пловдив. Това е десетото издание на най-престижното кулинарно състезание за България.

В него участват звездите Иван Манчев, Андре Токев, Иван Звездев, Ути Бъчваров, Таньо Шишков, Андрей Стоилов и други водещи имена. Сред тях са главни готвачи на известни ресторанти и хотели, както и медалисти от световни състезания. Това съобщиха от Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ), която е организатор на проявата заедно с Министерството на образованието и науката и Съвета по туризъм в Пловдив.

Атрактивната надпревара популяризира кулинарното изкуство и се утвърди като форум за среща на професионалисти в сферата на ресторантьорството и хотелиерството. През годините броят на участниците се увеличаваше, добавиха се и нови категории.

Най-интересни за публиката са схватките за титлите „Готвач на България“ и „Кулинарен отбор на България“, които минават в два тура. Претендентите са поставени пред сериозни изпитания, включително бързо да измислят рецепта от продукти, които получават на старта. Очаква се сега топкулинарите да заложат на стари изпитани рецепти, тъй като на мода отново е българската кухня.

Все по-популярна става и категорията „Сладкар на България“. Тази година виртуозите ще творят по темата „Игра на тронове“. Много почитатели вече имат и по-новите раздели „Пицар на годината“ и „Паста“, заявиха от БАПГ. Включена е и категория „Телешко“.

Журирането е изключително стриктно, като се преценяват оригиналността, вкусът и оформлението на ястията. В комисиите са включени известни готвачи, сладкари и преподаватели по кулинарни изкуства от Белгия, България, Италия и Канада.

Наред с изявените майстори публиката ще види и нови таланти, тъй като по същото време ще се проведе национален кръг на състезанията за най-добър млад готвач, хлебар-сладкар и сервитьор. Те са част от Панорамата на професионалното образование, която ще се състои на 21 и 22 април в Международен панаир Пловдив. На нея ще се представят около 350 ученици от цялата страна. Предвидени са единадесет състезания по професии - озеленяване и цветарство, фризьорство, гримьорство, моден дизайн, производство на мебели и керамика, строителство, приложна електроника, и надпревара за най-добра бизнес идея.

Проявата, която се организира от Министерството на образованието и науката, показва подготовката и практическите умения на бъдещите специалисти, предимствата на дуалната система на обучение и резултатите от нея. Очакват се много посетители ученици, които биха искали да се запознаят с различни професии и да направят своя избор.

www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24