Новоизбраните народни представители ще положат клетва на 19 април

Новоизбраното 44-о Народно събрание ще проведе първото си заседание на 19 април 2017 г. от 10:00 часа. Събранието се свиква с указ на президента Румен Радев на основание чл. 75 от Конституцията на Република България.

Съгласно Конституцията (чл. 76) първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 44-тото Народно събрание това е Тома Томов.

parlamentНа първото заседание народните представители ще положат следната клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се."

В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

Изявления ще направят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции. След това ще бъде избран председател на 44-ото Народно събрание. Той ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово.

Народните представители ще изберат заместник-председатели на парламента и ще приемат решение за временно прилагане на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

На тържественото заседание са поканени да присъстват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, президентите Петър Стоянов, Георги Първанов, Росен Плевнелиев, бивши председатели на парламента, служебният премиер Огнян Герджиков и министри, патриарх Неофит, главният мюфтия Мустафа Хаджи, представители на вероизповеданията, евродепутати, представители на институции и на дипломатическия корпус.

www.infoz.bg