Близо 250 души са загинали в катастрофи за по-малко от 6 месеца

Държавно-обществената комисия по проблемите на пътната безопасност проведе редовно заседание, на което беше обсъдена възможността за ангажиране на повече ресурси за опазване живота на участниците в движението по пътищата.

Коментирано е и въвеждането на отделни часове по тази тема в училищните програми.

car accidentЗам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов председателства днешното заседание по проблемите на безопасността на движението по пътищата. Беше направен анализ на пътнотранспортните произшествия през първите пет месеца на 2017 година. Началникът на отдел „Пътна полиция“към Главна дирекция „Национална полиция“ комисар Бойко Рановски отчете, че от началото на 2017 година до 11 юни са регистрирани 2517 тежки инцидента на пътя, при които са загинали 247 и са ранени 3114 души. От началото на година има загинали 4 деца, ранени са 299, от които: 41 водачи, 116 пешеходци, а 142 пътници в катастрофиралите автомобили. В сравнение със същия период на миналата година за петте месеца са загинали 11 деца и 377 ранени. Продължава и тенденцията най-уязвими участници в пътното движение да са възрастните хора над 64 години. През отчетния период загиналите възрастни хора са 54 – общо 24% от всички загинали на пътя, ранените са 419, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Като основна причина за възникналите инциденти отново беше посочено шофирането с несъобразена и превишена скорост, неправомерни маневри, отнемане на предимство, навлизане в летата за насрещното движение, шофирането след употреба на алкохол и наркотични вещества.

Комисар Рановски се спря и на предприетата от Пътна полиция засилена контролна дейност, насочена към нарушителите и най-агресивните водачи на пътя. За първите пет месеца на годината има увеличение с 42595 издадени документи за нарушение на правилата за движение, като се има предвид, че метеорологичната обстановка през януари не позволяваше да се извършва засилен контрол, а усилията бяха насочени към подпомагане на движението, поясни комисар Рановски. Той посочи, че от влизане в сила на промените в Закона за движение по пътищата на 21 януари тази година до 4 юни са отнети регистрационните табели и е прекратена регистрацията на 2846 моторни превозни средства.

Участниците в комисията изразиха категоричната позиция, че усилията на всички институции, ангажирани с този проблем, трябва да се съсредоточат основно върху превенцията и върху възможностите за влагане на повече ресурси за опазване живота на участниците в движението по пътищата. Беше обсъдена възможността в училищните програми да се въведат отделни, редовни часове по пътна безопасност.

В рамките на заседанието бяха обсъдени предложения за финансиране на проекти от фонд „Безопасност на движението“ до края на годината, Декларацията на Съвета на Европа по отношение на безопасността на движението от Валета, препоръките на Европейският съвет за безопасност на транспорта от семинара, проведен през месеца март, както и интегрирания подход за ограничаване на жертвите от пътнотранспортния травматизъм „Безопасна система Визи нула“.

www.infoz.bg

На подобна тема