земетресение Непал - Катманду, Ройтерс

Хиляди са жертвите и тежко ранените хора след земетресението в Непал

Жертвите на опустошителното земетресение, ударило Непал с магнитуд 7,9 по Рихтер вероятно ще надхвърлят 2000 души. По данни на "Ройтерс" и "Асошиейтед прес" от сутринта след деня на трагедията броят на загиналите от земния трус е над 2600 (по данни от следобедните часове на 26.04.2015). Ранени са най-малко 8000 души. Данните за броя на пострадалите и загиналите хора се променят с всеки час.

Огромният брой на жертвите е в Катманду. Десетки хиляди души в цялата страна останаха през нощта под открито небе. Регионът беше ударен и от последвали силни трусове. Едно от вторичните земетресения е с магнитуд 6,6 по Рихтер. Обстановката в страната остава много тежка. При спасителните дейности непрекъснато се откриват нови тела и тежко ранени хора.

Самите спасителните работи са много затруднени заради големите разрушения на сгради, прекъснатите комуникации и отворилите се след земетресението пукнатини в земята.

Земетресението започна на 26 април 2015 г. в 11:41 часа местно време (7:41 българско време). Епицентърът му се намира на 83 километра от столицата Катманду. Дълбочината на труса е 10 километра. Други източници обаче първоначално посочиха противоречиви данни, като определят дълбочината на земетресението от 2 километра до 31 километра под земята. Трусът засегна повечето области в на държавата, която е с население от 28 милиона души. Беше усетен силно и в няколко региона на Индия, Бангладеш, а също и в Тибет.  

Земетресението е най-силното, засегнало Непал, през последните  81 години. През 1934 г. Катманду е бил разрушен напълно от подобен силен трус. 

Земетресението от 26 април 2015 г. предизвика също и мощна лавина в Хималаите, която отне живота на 18 души, а други 61 са ранени. Снежната стихия засипа базовия лагер в подножието на Еверест, където са базирани алпинисти, подготвящи се да изкачат най-високия връх на Земята. Поради факта, че този сезон дава най-благоприятното време за изкачването на върха, в подножието му има около 700 алпинисти, от които близо половината са се намирали в базовия лагер под върха.

В момента е най-благоприятният сезон за изкачване на върховете на Хималаите и по данни на Непалската асоциация на алпинистите около 700 катерачи се намират в региона, а около 300 са били в базовия лагер при падането на лавината.

nepal kathmandu

infoz autor www.infoz.bg, Илко Груев (по информация от световните информационни агенции | Снимки: Ройтерс, ABC news)

Ако намирате тази информация за полезна или интересна, ще сме благодарни ако я споделите с вашите приятели...