Минималната работна заплата става 510 лева от 2018 г. Коригират се и осигурителните прагове

Минималните осигурителни прагове ще бъдат повишени средно с 3,9% от началото на 2018 г. Това все още е предложение и то ще бъде внесено за разглеждане в Народното събрание от социалния министър Бисер Петков.

socialni osigurovkiИ четирите национално представени работодателски организации – Българска търговско-промишлена палата, Българска стопанска камара, Асоциация на индустриалния капитал в България, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България – бойкотираха преговорите по темата със синдикатите, както направиха и миналата година.

Бизнесът настоява този остарял модел за определяне на минималните прагове да отпадне и да се въведат минимални работни заплати. А те да бъдат определяни в диалог между синдикатите и работодателските организации.

Процентът, който Петков обяви по време на днешното заседание на Националния съвет по тристранно сътрудничество, е избран в съответствие с очаквания икономически ръст за следващата година. Предложението ще бъде представено и пред Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, след което ще бъде заложено в бюджета.

Бисер Петков каза още, че ако това не бъде направено в над половината от дейностите осигурителният праг ще остане под минималната работна заплата. „Там, където получената величина е под минималната работна заплата за следващата година, която е предвидено да бъде 510 лева, трябва да бъде приравнена, защото както е известно, именно минималната работна заплата е минималният осигурителен доход“ – обясни социалният министър.

Актуалната в последните дни тема за отпадането на „клас прослужено време“ е отпаднала от дневния ред на заседанието, тъй като предложенията все още не са разгледани в работните групи към Националния съвет по тристранно сътрудничество.

www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24