Регионалната библиотека в Стара Загора - младежи

Регионалната библиотека в Стара Загора посреща младежи в модерна тийн зона

Регионална библиотека „Захарий Княжески“ Стара Загора откри нова зона, в която ще посреща младежите от града. Пространството е оборудвано с компютри, мултимедия, електронни четци, настолни игри, книги и комикси, подходящи за младите посетители и разполага с отлична интернет свързаност.

Специализираната зона с площ 60 кв. метра е дарение от ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“. Компанията изцяло осигури ремонта и оборудването на залата на стойност от близо 40 000 лева по своя социален проект „Енергия за библиотеката“, разработен с много вдъхновение от екипите на Регионалната библиотека и енергийната компания, със съдействието на Община Стара Загора.

Програмата на новото тийн пространство ще бъде изпълнена с много и разнообразни дейности. Освен представяния на книги, филмови прожекции, читателски и писателски клуб, клубове по разговорен английски и настолни игри, в новата зона ще се провеждат и различни дискусии по теми, които интересуват младите хора. Мястото ще бъде домакин и на младежки отбори по робопрограмиране, легороботика и математика.

„КонтурГлобал Марица Изток 3“ от 5 години подкрепя най-голямата библиотека в регион Стара Загора. Компанията подпомага обогатяването на библиотечния фонд и подобряването на материалната база. Централата регулярно дарява нови заглавия на известни чуждестранни и български автори, компютърна техника и абонаменти за специализирани издания.

Гости на откриването бяха Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, заместник областните управители Петя Чакърова и Красимир Червилов, Алесандро Морето, директор на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ и Красимир Ненов, изпълнителен директор на топлоелектрическата централа, омбудсманът Надежда Чакърова, ученици, техни учители и представители на неправителствени организации.

Директорът на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ Надежда Груева разказа, че идеята за тази зона идва от старозагорката Дима Михайлова, която е разработила дипломна работа за нея. След това тя била подкрепена от ръководството на енергийната компания, библиотекатаи Община Стара Загора и реализирана чрез проекта „Енергия за библиотеката“.
„Зоната е за Вас, младите хора на Стара Загора. Очакваме тук да бъдете активни, да активизирате мисловните процеси и да има много пишещи младежи. Надяваме се с тази зона да обогатим традициите в нашия град и да се стимулира творчеството и познанието“, каза Иванка Сотирова. Тя благодари на всички, работили по проекта, от името на кмета Живко Тодоров, за когото развитието на младите хора е един от най-важните приоритети.

„С готовност години наред подкрепяме каузите на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. В случая обединихме усилия и създадохме модерен и уютен кът. Нямам съмнения, че тук ще идват много млади хора“, сподели Красимир Ненов. Младият омбудсман Бетина Радева благодари за придобивката и обеща от името на младите хора зоната да стане място за срещи, инициативи и младежко общуване.

„Това е първата такава зона в България. Помислили сме как да разнообразим живота на младите хора, надявам се и те да дадат нови идеи“, обясни Димка Михайлова. В новото младежко пространство ще има англоезични дни, представяния на книги, филмови вечери, читателски и писателски клуб, клубове по разговорен английски и настолни игри. Ще се провеждат и различни дискусии по теми, които интересуват младите хора. Мястото ще бъде домакин и на младежки отбори по робопрограмиране, легороботика и математика.

Работното време засега е от 9:30 до 17:30 часа, но библиотеката планира то да бъде удължено до 19:30 часа.

teen zona 01

teen zona 02

teen zona 04

www.infoz.bg  www.infoz.bg (Снимки: Община Стара Загора)