цифрови технологии

Проект повишава дигиталните умения за работещи в малки и средни предприятия в България

Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора се включи в проект „Дигитални умения за малките и средните предприятия в България“. Той се изпълнява от Фондация Глобални библиотеки – България.

Партньор е Сдружение „Произведено в България – съюз на малкия и среден бизнес“ и Латвийската асоциация за информационни и комуникационни технологии (LIKTA). Проектът е подкрепен също и от регионалните библиотеки в Пловдив и Смолян. Очаква да приключи до края на октомври 2018 г. Финансира се по процедура „Транснационални и дунавски партньорства за заетост и растеж“ на оперативна програма Развитие на човешките ресурси 2014 - 2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд и е на общата стойност 168 394 лева от които 159 974 лева се осигуряват от Европейския социален фонд, а 8 420 лева - чрез национално съфинансиране.

digitalni umeniyaПовсеместното навлизане на информационните технологии във всички сфери на човешката дейност изисква от хората придобиване на цифрови знания и умения. И това е особено важно за работещите в производството заради развитието на цифровата икономиката. Според прогнозата на Европейската комисия през 2020 г. 90% от работните места в Европейския съюз ще изискват от работещите цифрови знания и умения, а според индекса на готовност за цифрова икономика (DESI), България е в края на класацията от държавите в Европейския съюз.

Започваме този проект, за да създадем условия за повишаване на възможностите за устойчива заетост и за подобряване на качеството на работната сила в българските малки и средни предприятия – обявиха организаторите. Чрез трансфер на социални иновации и добри практики от Латвия и тяхното осъвременяване ще се помогне на развитието на иновативен образователен модел, предоставян чрез обществените и читалищни библиотеки за ползване от всички, които желаят да повишат своите знания и умения в областта на информационните технологии. В началото ще бъдат обучени 30 представители на малки и средни фирми чрез срещи лице в лице и чрез използване на съвременни онлайн технологии.

Учебната програма ще представи перспективите за развитие на производството и бизнеса в началото на Четвъртата индустриална революция, и свързаните с това промени в управленските и информационните системи с въвеждането на системи и устройства с изкуствен интелект, блокчейн технологии и криптовалути, мобилните разплащания, основни познания за: цифровия маркетинг, ползване на облачни услуги, начините за защита на данните и осъществяване на безопасни онлайн транзакции. Като резултат от проекта ще бъде създадена и мрежа за сътрудничество.

Постигнатите резултати ще бъдат разпространени в мрежата на Фондация Глобални библиотеки – България, която включва над 980 обществени библиотеки страна, сред членовете на Сдружение „Произведено в България“ и с всички заинтересовани.

digital technologies 02

www.infoz.bg

Светът

Първото вулканично изригване на Канарските острови от 50 години насам предизвика евакуацията на около 5000 души, включително около 500 туристи. Канарските острови са безопасни за посещение, а изригването на вулкана е „великолепно шоу“, каза часове след това испанският министър на туризма Рейес Марото

* * *
6 души бяха убити и 28 са ранени след стрелбата в университета в руския град Перм. Нападателят, който е студент, е задържан от полицията, след като оказал съпротива и бил ранен. Той е оставил предварително съобщение за нападението си в социалните мрежи

* * *
На парламентарните избори в Руската федерация листата на партия "Единна Русия" – партията, която подкрепя президента на Русия Владимир Путин, е събрала 49,8%. Това показват данните след преброяване на 100% от протоколите. Партията на Кремъл ще получи около 112 депутатски мандата според гласуването за листата ѝ. Освен това тя печели в 198 едномандатни окръга. Така "Единна Русия" получава конституционно мнозинство в долната камара на Думата (над 300 места). На второ място е Комунистическата партия на Руската федерация с 18,9%

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

Най-четеното от последните дни