Руски център - Стара Загора

Руски център отвори врати в Стара Загора

В сградата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ е открит Руски център. В него желаещите старозагорци могат да намерят книги на руски език, както и помагала и учебници за изучаването на славянския език. Руският център се създава с подкрепата на Община Стара Загора и на Фонд „Руский мир“.

На официалната церемония присъстваха заместник-кметовете на Община Стара Загора Иванка Сотирова и Красимира Чахова, Владимир Кочин, изпълнителен директор на Фонд „Руский мир“, Андрей Громов, генерален консул на Русия в Русе, Николай Сергейчев, ръководител на управление на руските центрове, Роберт Шестаков, съветник по образованието и науката в посолството на Русия у нас, началникът на Регионалното управление по образование Татяна Димитрова, директори на училища, учители, ученици, ръководители на руски центрове от други грабове в България, представители на руската общност в града, партньори и бъдещи ползватели на центъра.

„Създаването на Руския център стана възможно благодарение на сътрудничеството и добрата воля на Община Стара Загора, Регионалната библиотека и Фонд „Руский мир“ - каза директорът на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ Надежда Груева. Целта му е да осигури широк достъп до руското културно наследство, както и до начините за преподаване на руски език. При откриването на центъра Регионалната библиотека пък получи сигнален екземпляр от албума „Освобождението на България“.  

„Стара Загора отдавна се нуждаеше от такъв център. Създаването му стана възможно с изключителното съдействие на Фонд „Руский мир“, не само заради финансовата инвестиция, но и за дадения импулс“ - отбеляза Иванка Сотирова, която е двигател на идеята за създаване на центъра. Тя подчерта, че в Стара Загора има училище с преподаване на руски език с дълга история и сега се създава среда за надграждане. Припомни и традиционните връзки между двата народа, както и почитта към Русия свързана с боевете за освобождаването на Стара Загора. „Даваме старт на нова придобивка, която ще обогати духовния живот в Стара Загора“ - допълни Иванка Сотирова. Тя подари на руските гости реплика на Самарското знаме и албум на Стара Загора.

„Не са много градовете в България, където заедно са събрани толкова културни обекти. Благодарим за сътрудничеството и подкрепата на Центъра от страна на Общината и на Регионалната библиотека“ - каза Владимир Кочин. Той също припомни чувствата на взаимна симпатия между двата народа  и пожела движение напред и разширяване на сътрудничеството.

От името на Анатолий Макаров, посланик на Русия в България, поздравителен адрес прочете Андрей Громов. „Уверен съм, че Центърът ще има обширна аудитория, той е обзаведен с модерна техника, а изучаването на чужди езици отваря врати и сродява. Ние високо ценим сътрудничеството със Стара Загора, с която Русия е дълбоко свързана“ - се казва в посланието.

Старозагорски деца, победители в областния кръг на фестивала „Пусть всегда будет солнце“ изпълниха песни и стихотворения на руски език, а ученичка от Средно училище „Максим Горки“ танцува казачок.

ruski center stara zagora otkrivane 03

ruski center stara zagora otkrivane 04

ruski center stara zagora otkrivane 05

www.infoz.bg   www.infoz.bg (Снимки: Община Стара Загора)

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24