Българската Фондация Mate Kitchen се бори с разхищението на храна

Българската Фондация Mate Kitchen се бори с разхищението на храна

Една трета от храната, която изхвърляме, е годна за консумация. Повече от половината хранителни отпадъци са от домакинствата. Всеки пети българин живее под прага на бедността. Все данни и статистики, които толкова много сме чували, че вече не ни докосват. Затова създадохме Mate Kitchen – за да докоснем хората, да събудим топлината в сърцата им.

А по нашите ширини уютът се ражда на маса, каза Николета Абрашева, съосновател на фондация Mate Kitchen.

Група приятели (англ. mates) се сплотяват покрай работата си в комуникационно ателие Mate Bulgaria и се обединяват около идеята за собствен проект. „Всеки от нас искаше да се развива в посока, която е не само професионална, но и чисто човешка. Така дойде идеята за фондацията – защото всеки човек се стреми да осмисли живота си по един или друг начин. Фондация Mate Kitchen е нашият начин“, добавят от екипа.

Екипът си поставя тежката мисия да преобърне нагласите на обществото към разхищението и изхвърлянето на храна. „На фона на хилядите бедстващи пенсионери, които преживяват на хляб и кисело мляко, отказваме да приемем факта, че динамичният градски човек изхвърля тонове храна, защото няма друг избор. Това е храна, годна да изхрани стотици села. Селата, в които живеят нашите баби и дядовци, а все по-често и нашите родители“ - каза още Николета Абрашева.

Целта е да се пренасочат ресурсите на онези, които имат в излишък, към тези, които живеят в недостиг.

Започната е вече работа по силна информационна кампания. За изпълнение на своите цели екипът създава кулинарна платформа за видео рецепти. Там потребителите могат да открият и специална секция с полезни съвети за правилно съхранение на храната, за разумно планиране на пазара, за бюджетиране и съхранение на ресурсите, както и идеи за приготвяне на т.нар. „остатъци“. Старите домати са прекрасен продукт за миш-маш или домашен кетчуп, a презрелите банани се превръщат в чуден кекс, твърдят създателите.

Към момента Фондация Mate Kitchen е в преговори за различен тип партньорства с институции, бизнеси и организации. Стъпките, по които вече работят, са публикуването на много видеа, които да показват вкусни рецепти с остатъците от хладилника, съвети за правилно съхранение на храната, идеи за планиран пазар и седмични менюта.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Теми:

На подобна тема