Power Hungry: Тъжна равносметка за дисбаланса между заможните и изнемогващите

Power Hungry: Тъжна равносметка за дисбаланса между заможните и изнемогващите

Една маса, две страни. В единия ѝ край - чинии, пълни с вкусни ястия. В другия - само бутилка с вода. Уви, тъкмо така изглежда в най-буквален смисъл контрастът между трапезите на заможните и изнемогващите в Сирия. Но размирната близкоизточна държава е само един от стотиците примери за крайна несправедливост.

Неравенството на много места по света е изключително остро по отношение на разпределението на “благата”, на които би трябвало всеки жител на Земята да има право. Бедствието, наречено световен глад, взима все повече жертви с всяка изминала година.

Тъкмо върху тази лишена от всякаква логика несправедливост хвърля светлина проектът Power Hungry, зад който стоят фотографът Хенри Харгрийвс и аранжорът на храна Кейтлин Ливайн. А ето какво споделят самите те пред онлайн изданието Buzzfeed:

“Над четвърт от децата в Северна Корея страдат от хронично недохранване, а болшинството от жителите на страната живеят ден за ден, защото не знаят как да осигурят следващото си хранене. Всъщност обаче не тази тъжна равносметка ни подтикна да стартираме проекта. В началото просто искахме да обърнем внимание на това, което историческите диктатори са консумирали, в контраст с това, което народите им са си позволявали. Впоследствие обаче достигнахме до извода, че няма разлики между минало и настояще. И днес авторитарните режими използват глада като оръжие за физически и психически натиск и за убиване на хора.

Днес “смърт вследствие на насилствен глад” може и да звучи като присъда от стар исторически роман. Но не е. Защото точно днес, в XXI век, именно гладът е основното оръжие на “лидери” като Башар Асад. Докато Международната общност води “пазарлъци” за химически оръжия, сирийският диктатор напълно умишлено осъжда хиляди хора на смърт, спирайки достъпа на огромен брой цивилни граждани до хранителни помощи с аргумента, че не иска да храни въоръжени бунтовници.”

Връщайки се отново назад в историята, Хенри Харгрийвс разкрива, че бедното френско градско население през XVIII век обикновено заделя половината си доходи за храна, за да оцелее, а година преди Революцията неквалифициран работник харчи почти цялата си заплата за хляб. Той допълва и че месото винаги се е смятало за лукс и по-бедните членове на обществото по традиция се хранят с повече зеленчуци и плодове: “Последните изследвания показват, че противно на общоприетото схващане, преобладаващото мнозинство от древните римляни се храни повече от семпло - най-вече с просо.”

Хенри посочва и че значителна част от съвременните жители на Щатите са изправени пред глад, поради бедност. Той цитира данни, които показват, че над 50 милиона американци се борят всекидневно, за да сложат храна на масата си за вечеря. В заключение той обобщава: “Искаме хората буквално и преносно да седнат на масите си и да видят най-явните различия между имащите и нямащите. Съществува огромен дисбаланс и милиони хора по целия свят все още са принудени да преживяват с най-оскъдни от ястия, а често и с нищо, докато избран кръг от властимащи хора живеят в безкраен кулинарен пир.”

{responsivegallery}07-2015/glad{/responsivegallery}

Снимките илюстрират темата и според последователността си са съотносими към: Египет; Древен Рим; Северна Корея; Франция преди Великата буржоазна революция; Сирия, днес; САЩ

infoz autor Гергана Няголова | www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема