Майстор на чеверме с ценни съвети за печено агне

Майстор Добри е чевермар в старозагорския ресторант „Зеления хълм”, но славата му на майстор се носи отдавна, далеч извън пределите на града. Ненадминатият специалист на печените на шиш агънца и малки теленца е въртял чевермето за много известни личности. От неговото крехко и топящо се в устата печено са опитвали спортни величия като Иван Славков, Боян Радев, Емил Костадинов и Наско Сираков.

Също така и фолкидоли от по-старо и по-ново поколение като Радо Шишарката, Азис, Глория, Мария и нейният съпруг Християн, Малина и др.

На бай Добри му е трудно да изброи колко изпечени лично от него агнета са записани в професионалната му биография. Отдавна се е отказал да ги записва. Твърди, че му е достатъчно това, че ги приготвя с много любов и винаги му се получава.

Dobri DobrevСпециално за www.infoz.bg Добри Добрев сподели в навечерието на Великденските празници своята рецепта за приготвяне на печено агнешко и дроб сърма в домашни условия. Според него, дори да разполагате с голяма пещ, е по-добре да изпечете агнешкото на порции. Една порция трябва да е около 400 г с кокала. Изпечена ще е около 300.

Предварително овкусявам всяка порция със сол и червен пипер и я омазвам с олио. Покривам дъното на тавата с нарязани зелен лук и пресен джоджен. Слагам мръвките и отново покривам с лук и джоджен. В четирите края на тавата пускам по щипка сол. Наливам около 2 пръста вода, покривам с фолио и слагам в загрята фурна. Проверявам отвреме-навреме дали водата не е много, защото агнето също си пуска водица. Ако е повече, отнемам от бульона, за да не стане като готвено, а да си е изпечено. Накрая махам фолиото и пека месото, докато отгоре се получи червена корица. След това пак покривам с фолиото, да се задуши. Сервирам с резен лимон и дроб сърма, обяснява бай Добри.

Самата дроб сарма той прави по класическата стара и изпитана рецепта. Смята, че в нея няма място за импровизации. Дреболии, ориз, зелен лук, пресен джоджен, магданоз, сол и черен пипер – това е всичко, което слага. По желание можете да направите и заливка, като е вече изпечена, но не е задължително. Даже без нея, като че ли е по-вкусна, казва майсторът на чевермето.

infoz autor www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема