Президентът апелира за отговорно решение за продължаване на съдебната реформа

Президентът апелира за отговорно решение за продължаване на съдебната реформа

Във връзка с продължаващите консултации за промени в Конституцията президентът Росен Плевнелиев отново заявява позицията си, че е особено важно да не се губи време за осъществяване на съдебната реформа, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В тази връзка държавният глава подкрепя усилията на министър-председателя и министъра на правосъдието за намиране на широко политическо съгласие, което трябва да бъде постигнато на принципна основа.

Президентът застава твърдо зад министъра на правосъдието Христо Иванов за прилагането на Стратегията за продължаване на съдебната реформа, която беше изработена още по време на служебното правителство, подкрепена от сегашния кабинет и приета от НС с голямо мнозинство. Държавният глава счита, че при разделянето на ВСС на две колегии трябва да се спазва принципът на независимост на съдебната система, като се даде възможност на всяка една от магистратските общности да се самоуправлява без политическа намеса.

Според президента постигането на съгласие за разделяната на ВСС на две колеги и засилване ролята на Инспектората е добра основа, която следва да се подкрепи сега. Това ще позволи в бъдеще да се продължат усилията за реализирането и на другите добри идеи като отмяната на тайното гласуване във ВСС, разширяването на кръга от лица, които могат да сезират Конституционния съд, промени в Закона за съдебната власт и в процесуалните закони.

Президентът апелира в петък да се постигне национално отговорно решение за продължаване на съдебната реформа.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на прессекретарията на Президента на България)

На подобна тема