23 български атлети ще участват в Световните летни игри на Спешъл Олимпикс

„Амбицията и трудът могат да превърнат всеки човек в победител“. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който връчи днес на церемония в Гербовата зала националния флаг на атлетите, които ще представят страната ни на Световните летни игри на Спешъл Олимпикс 2015 в Лос Анджелис, САЩ.

България ще вземе участие с квота от 23 атлети с интелектуални затруднения, които ще се състезават в 10 спортни дисциплини. На церемонията присъстваха министърът на младежта и спорта Красен Кралев, заместник-министърът на младежта и спорта Калин Каменов, както и представители на спортни федерации, треньори и екипът на Спешъл Олимпикс България.

От възстановяването на програмата на Спешъл Олимпикс у нас през 2003 г., за първи път сега страната ни изпраща толкова голям брой атлети за участие в игрите. „Когато се срещнах с атлетите ни след участието им в Зимните игри в Пьонг Чанг през 2013 г., те бяха шестима и ни направиха изключително горди с постиженията си и спечелените от тях общо 12 медала. Надявам се тази година спортистите ни да пожънат още по-голям успех“, заяви президентът.

Държавният глава подчерта, че Световните игри на Спешъл Олимпикс са най-мащабното спортно-хуманитарно събитие в света през 2015 г и чрез тях се насърчава спортът за хора с интелектуални затруднения, като работещ подход за социално включване.

„Не увреждането или дадено затруднение прави хората непълноценни, а средата, която не може да ги възприеме. Тя не трябва да създава бариери, а предпоставки и възможности за всеки човек да реализира своя потенциал“, заяви още президентът и призова обществото ни да погледне по нов, солидарен начин, към хората с интелектуални затруднения. Да не се фокусираме само върху ползите, които носи дадена политика за хората в неравностойно положение, а да осъзнаем, какво печели цялата нация от тяхната пълноценна реализация и интеграция.

Летни световни игри на Спешъл Олимпикс„Вие сте се доказали като достойни и успешни личности и сте пример за подражание – със силата на духа, който притежавате и с мотивацията, която имате за победа“, обърна се президентът към атлетите. Държавният глава заяви, че участниците в Спешъл Олимпикс променят света към по-добро и пожела на българските атлети да вдъхнат надежда на повече хора, че всеки може бъде да част от позитивната промяна и че всеки е значим и всяко усилие си заслужава.

„Въпрос на чест и достойнство е, че България изпраща подготвени спортисти, които ще се състезават в изключително конкурентна среда, защото Лос Анджелис ще посрещне над 7000 атлети от 177 държави“, подчерта по време на церемонията министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Важното е като общество да приемаме различията, да бъдем съпричастни и да подкрепяме тези хора, призова още министър Кралев.

Националният директор на Спешъл Олимпикс България д-р Христо Христозов също поздрави българските състезатели и изрази признателността си на техните семейства, на държавните институции, спортните клубове и партньорите, които правят възможно участието на българските атлети на Световните летни игри на Спешъл Олимпикс 2015 в Лос Анджелис.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на прессекретариат на Президента на България)

На подобна тема