▶ България рекламира активно възможностите за здравен туризъм в балнио- и спакурорти

В България през този летен туристически сезон пристигат туристи предимно от Германия, Нидерландия и Белгия. Туристическите оператори и превозвачите потвърждават, че няма отменени полети. Това уточни министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя проведе в Стара Загора среща с представителите на туристическия бранш от региона.

Николина Ангелкова уточни още, че от началото на юли започват да пристигат туристи и от Полша и Чехия и Словакия. Очакват се и туристи от скандинавските страни, но за равносметка е много рано и такава може да се направи след края на сезона.

„За нас всеки един турист е важен и винаги сме акцентирали на вътрешния туризъм – уточни министър Ангелкова. – Важни са и туристите от всички съседни държави, защото те могат да използват автомобилен транспорт, който е удобен за тях.“

България има шансът да привлича туристи от чужбина, като предлага добро качество и атрактивни за тях цени. В условията на пандемия всички в бранша са много отговорни и се прилагат всички противоепидемични мерки – уточни министър Ангелкова.

България провежда и засилена рекламна кампания на балнеоложките курорти и на лечебните свойства на минералните води. От есента се очакват и първите туристи от Германия в наши спа- и балнеокурорти във вътрешността на страната, включително и в Старозагорския регион. Развитието на тази нова туристическа дестинация е резултат от подписано споразумение между Асоциацията на немските здравни каси, Българско-германската търговка камара и Министерството на туризма. Министър Ангелкова е провела онлайн конференция с дискусия с близо 6000 туроператори от Германия и немски журналисти по повод на подготовката на базата в България е представила разнообразните възможности, които страната предлага. „Има сериозен интерес към българските курорти с минерални води“  – изтъкна министърът на туризма Николина Ангелкова.

 

* * *

Стара Загора е част от национална маркетингова кампания за насърчаване на балнео- и спатуризъм

Област Стара Загора е една от седемте дестинации за балнео- и спатуризъм в България, които са акцент в кампания организирана от Министерство на туризма, съвместно с Български съюз по балнео и спатуризъм и германските здравни каси. Това стана ясно днес по време на работна среща между министъра на туризма Николина Ангелкова и представители на туристическия бранш от региона, съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.

„През септември 2019 година България бе включена в списъка от страни, в които осигурени граждани на Федералната република могат да ползват по линия на касите продукти за здравен туризма“ – заяви Ангеклова. Тя допълни, че преди две седмици е бил проведен разговор с ръководители на германските здравни каси в тази посока. „Имаме огромни шансове да запълним тази ниша и да насочим интереса към България през месеците септември и октомври. Ще разчитаме на широка реклама, с която да подчертаем балнеопотенциала си, особено в условия на криза с коронавируса. Тази, а и следващите години грижата и сигурността за здравето ще са сред основните мотиви на хората да изберат дестинацията си за почивка. Затова точно сега балнео-, спа- и здравният туризмът ще са двигател за насърчаване интереса и доверието на туристите към пътуванията“, каза още министърът.

Ангелкова подчерта, че Община Стара Загора винаги е била активна и е участвала в туристически изложения у нас и в чужбина. „Вие сте изключително креативни, с много иновативни продукти, изцяло базирани на дигиталния маркетинг и реклама, които са ключови в момента. В област Стара Загора много добре се допълва възможността за балнео и спатуризъм, съчетан с възможност за културно-исторически посещения и винен туризъм“ – допълни още тя.

Министърът изрази надежда, че през юли и август ще започнат да се възстановят пътуванията и ще има повече туристи не само по Черноморието, но и във вътрешността на страната. Очакваме решението на Европейската комисия за пътуванията на туристите от трети страни, защото за нас са важни пазари като Русия, Турция, Украйна, Молдова, Беларус, Израел. „Всеки турист е важен. Винаги сме акцентирали към вътрешния туризъм, на второ място са туристи от съседните страни, които могат да дойдат в курортите ни с автомобилен транспорт“ – допълни Ангелкова. Тя акцентира върху това да се спазват указанията на Министерството на здравеопазването и регионалните здравни инспекции. От спазването на тези мерки и дисциплината на всеки зависи как по-бързо да се ограничи до минимум разпространението на вируса. Важно е всеки да бъде отговорен пред себе си.

В началото на събитието ресорният зам.-кмет на Община Стара Загора Милена Желева обясни, че в подкрепа на бранша и по предложение на кмета Живко Тодоров, след гласуване в Общински съвет, от 13 март до края на месец юни, хотелиерите и ресторантьорите са освободени от тротоарни такси към Община Стара Загора. Месечният приход от тези такси в общинската хазна само за месец май 2019 г. е възлизал на 79 000 хил. лева. „Тази подкрепа на местно ниво е важна стъпка за туристическия бранш, тъй като дава глътка въздух за съживяване на бизнеса“, уточни зам.-кметът. Желева подчерта, че близо 25 хиляди души по-малко са пренощували в Община Стара Загора от началото на 2020 година.

Участие в срещата взеха още областният управител Гергана Микова, д-р Станимир Станков, директор Регионална здравна инспекция – Стара Загора, д-р Дамян Миков, директор Българската агенция за безопасност на храните – Стара Загора и Таня Димитрова, директор Комисията за защита на потребителите в Пловдив.

 

Прессъобщение на Министерството на туризма

Министър Ангелкова на среща с бранша в Стара Загора:
Кандидатстването за субсидия за чартърите ще е максимално улеснено, мярката се приема изключително добре в международната общност и у нас

Стартираха чартърите за летния сезон с туристи от Нидерландия, Германия, Белгия, Полша и др., стимулирането на организирания туризъм дава възможност на туроператорите да предлагат атрактивни програми

Изключително важно е да продължим да представяме България като сигурна туристическа дестинация, случилото се в световен мащаб и отражението му върху туризма не можеше да бъде предвидено и влиянието на пандемията върху сектора ще е с дълготрайни последици. Ще трябва да свикнем да работим в тази ситуация. Най-важно е да устоим на кризата и да работим за възстановяване на туризма тази, а вероятно и следващата година. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с представители на туристическия сектор и местната власт в Стара Загора. Във форума участваха Милена Желева, заместник-кмет на община Стара Загора, д-р Станимир Станков, директор на РЗИ-Стара Загора, д-р Дамян Миков, директор на Българската агенция по безопасност на храните, и Таня Димитрова, директор на регионална дирекция на Комисията за защита на потребителите.

След навременните и ефективни мерки, които правителството предприе още през март, сега е наистина важно всеки да спазва дистанция, хигиена, да е дисциплиниран заради себе си и близките си. В момента не се предвижда налагане на нови епидемични мерки. България първа започна да приема туристи без карантина още на 1 юни от 29 държави, в момента са 35 страни.

Следим епидемичната обстановка и всеки ден комуникираме с представители на бизнеса и с моите колеги от различните водещи за страната ни туристически пазари, уточни министърът. Тя се спря върху приетото субсидиране от 35 евро на седалка за чартърите, което дава възможност за повишаване на конкурентоспособността, тъй като туроператорите имат възможност да предлагат различни атрактивни програми на туристите, избрали България за своята почивка. Тази мярка за стимулиране на организирания туризъм се приема изключително добре от международните ни контрагенти, посреща се с оптимизъм и от българските предприемачи в туристическия бранш. Очаквам до 10 дни тя да стартира, в момента се чака одобрение от ЕС, като кандидатстването за субсидията ще е възможно най-опростено административно, а одобрението – бързо, поясни министърът.

Тя разясни пред представителите на туристическия бизнес подробно мярката 60 на 40, която вчера с решение на кабинета стана за сектора 80 на 20, тъй като допълнително се одобряват 290 лева на заето лице. Единствено за нашия отрасъл мярката отчита специфики в сезонния му характер, взети са предвид индикациите, подадени от различни организации. Не се изисква фактическо заплащане на данъци, за да се ползва мярката, но трябва да има декларация, че ще бъдат платени.

Документите ще се обработват за максимално кратък срок, след което НОИ ще изплаща сумите в рамките на 5 дни. Мярката ще действа до края на септември, като идеята е да се удължи до края на годината. По този начин смятаме, че ще се подпомогне значително дейността на сектора и най-вече ще се запазят работните места, заяви министър Ангелкова. Тя добави още, че Европейската комисия е гласувала помощ от близо 200 млн. лева, а одобрените заявления за сектор туризъм вече са 553.

Проведени са разговори с Българската банка за развитие за възможността за предоставяне на безлихвени и нисколихвени кредити. Чрез нея могат да се гарантират 80% за бизнеса. След дискусия с Агенцията за експортно застраховане тя е заявила готовност да поеме 15% за секторите транспорт и туризъм.

По време на срещата бе обсъдена и темата за промотирането на България като балнео- и СПА дестинация съвместно с БУБСПА и германските здравни каси. В резултат на споразумението за партньорство, подписано през септември 2019 г., България бе включена в списъка от страни, в които осигурени граждани на Федералната република могат да ползват по линия на касите продукти от медикъл туризма. В момента се провежда активна рекламна кампания, така че очакваме сериозен и активен интерес, обясни министърът. Миналата седмица бе организирана и онлайн конференция, в която се включиха над 6000 туроператора, които са специализирани в този продукт. Стара Загора е част от 7-те балнео- и СПА дестинации, които Министерството на туризма разработи, и мисля, че може да де възползва от тази мярка, защото има огромен потенциал, заяви министър Ангелкова. Тя подчерта, че това е особено важно за крилата на сезона, които могат да бъдат разширени и през този продукт. И уточни още, че всички хотели и места за настаняване, които отговарят на наредбата, могат да бъдат включени в този проект, няма допълнителни изисквания.

Министърът представи пред бранша и новите промени в наредбата за категоризация и прекатегоризация на туристическите обекти. С последните промени в Закона за туризма там се регламентира клас Б с облекчен регистрационен режим. Отпаднаха редица изисквания, утежнявали бизнеса, което е основен приоритет на правителството, но, разбира се, това не е за сметка на качеството, посочи министър Ангелкова.

Стартираха рекламните кампании на България към основни целеви пазари - балканските страни, Израел, Скандинавския регион, Германия, Вишеградската четворка. България се рекламира и по водещи световни канали като BBC, CNN, Euronews, National Geographic. Кампанията за вътрешния пазар също е в ход.

Вчера ЕС обяви нови 14 държави, от които може да се пътува без карантина. Работим в сътрудничество с министъра на външните работи и министъра на здравеопазването, следейки епидемичната обстановка, за да можем да дадем възможност и на туристи от други страни да пътуват към България, заяви министър Ангелкова. Тя подчерта, че ключови туристически пазари за нас са също Украйна, Молдова, Турция, Израел, Великобритания и др.

Министър Ангелкова отправи апел за разумен подход към ценовата политика. За съжаление някои единични примери добиват голяма популярност и оставят усещане, което рефлектира върху целия сектор. Много важно е да се показват добрите примери, за да се виждат усилията, които се полагат.

Пред медии министърът посочи, че предприетите мерки са с цел да подпомогнат реализацията на летния сезон. Стартираха първите чартъри и според уверенията на туроператорите полетната програма се изпълнява, надявам се това да се запази, уточни още тя. Туристите у нас в момента са основно от Германия, Нидерландия, Белгия, Полша, Чехия и др. Оптимист съм, че заедно с бизнеса и местните власти ще продължим да работим мобилизирано, и огромните усилия на работещите предприятия в сектора ще дадат добри резултати и ще осигурим спокойна почивка на българските и чуждестранните туристи.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24