Започват денонощни проверки на търговски обекти и заведения

Спазването на противоепидемичните мерки е лесно и трябва всички да ги приемем – да носим маски на закрито, да проветряваме помещенията и да спазваме дистанция. Тъй като наблюдаваме липса на дисциплина, ще завишим контрола. Органите на РЗИ и всички институции, които имат контролни функции ще извършват проверки денонощно на местата, където има събиране на големи групи от хора – търговски обекти, МОЛ-ове, нощни заведения, клубове и др.

При нарушения се издават предписания, и ако те не бъдат изпълнени, обектите могат да бъдат затваряни. Законът е един и важи за всички. Контролът ще бъде безкомпромисен. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на брифинг, информираха от пресцентъра.

valchev angelov

„Когато започна епидемията казахме, че ще спечелим тази битка с разум, интелект и дисциплина. Колкото повече време минава обаче, толкова повече виждаме разколебаване у хората, особено по отношение на дисциплината. Числата, които наблюдаваме в нашата държава през последната седмица, показват тенденция за ръст на заболелите. Здравната система разполага с капацитет и с достатъчно легла на национално ниво, но ние като общество трябва да сме отговорни“, допълни проф. Ангелов.

Към 14 октомври в лечебни заведения са хоспитализирани 1380 пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция, от които 67 са настанени в интензивни структури. В страната са определени 7307 легла за пациенти с COVID-19 с по-леки симптоми и 1108 легла за пациенти, нуждаещи се от интензивно лечение. Заети към днешна дата са 19% от болничните легла за консервативно лечение и 6% от тези за интензивни грижи.

За изминалото денонощие са регистрирани 25 новозаразени медицински служители – 4-ма лекари, 10 медицински сестри, 5-ма санитари, 1 фелдшер и 5-ма друг медицински персонал. От началото на пандемията общо броят им е 1440. Активни са 394, хоспитализирани са 60, а 7 са настанени в интензивни структури (5-ма лекари, 1 сестра и 1 санитар). Излекуваните медицински служители до момента са 1030. Това стана ясно още от думите на министъра на здравеопазването.

„За последните 14 дни заболяемостта у нас е 74,67 на 100 хил. души население – страната ни е на 22-ро място от 30 страни в Европейски съюз и Европейското икономическо пространство, и съответно на 5-то място на Балканския полуостров. За същия период по смъртност –1,56 на 100 хил. души население, страната ни е на 8-мо място сред държавите от ЕС и ЕИП, и на 5-то място на Балканския полуостров“, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По отношение броя на направените PCR тестове доц. Кунчев посочи, че страната ни е преминала средната стойност от 400 теста на 100 хил. души население.

„Използвам случая да призова всички да бъдат по-отговорни. Мерките трябва да се спазват както в обществото, така и в училищата. Образователната система не е изолирана от това, което се случва в страната. Към днешна дата децата с доказан COVID-19, посещаващи детски градини и училища, са 172. Положителните за коронавирусна инфекция учители в детски градини и училища са 165. Няма съмнение, че увеличените стойности се отразяват на образованието. В последните дни имаме пропорционално увеличение в системата на образованието. Карантинираните ученици и учители към днешна дата са 0,5%. Това означава, че на 99,5% образователният процес е реализиран присъствено. Това е нашата цел – максимум присъствено обучение“, посочи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Мобилната версия на браузъра не показва PDF файла. Можете да го свалите

Светът

Американският президент Джоузеф Байдън обяви Съединените щати ще изтеглят всички свои войски от Афганистан до 11 септември 2021 г. В реч от Белия дом Байдън не обяви военна победа и изтъкна, че афганистанският конфликт става все по-маловажен за САЩ

* * *
Външните министри на Украйна, Литва, Латвия и Естония осъдиха военната ескалация от страна на Русия около Източна Украйна. Те призоваха Москва да намали напрежението в региона и да се върне към преговорите. Според украинския външен министър Дмитро Кулеба Русия заплашва Украйна с война и с унищожение на украинската държава. Външните министри на Литва, Латвия и Естония пристигнаха тази сутрин в Украйна, за да покажат солидарност с нея на фона на струпването на руски войски

* * *
Американското правителство обяви нови финансови санкции срещу Русия и експулсира десет руски дипломати в отговор на кибератаки и намеса в президентските избори в САЩ през 2020 г.

* * *
Японският премиер Йошихиде Суга ще стане първият чуждестранен лидер, разговарял на четири очи с американския президент Джоузеф Байдън. Срещата е на 16 април във Вашингтон, а дневният ред на разговорите доминиран от опасения, свързани с Китай

На подобна тема

Най-четеното от последните дни