Преподаватели от Тракийски университет спечелиха наградата „Агроиноватор на годината“

Преподаватели от Тракийски университет спечелиха наградата „Агроиноватор на годината“

Фирма „Атлас Агро Сайънс“, съоснователи на която са изследователите от Тракийски университет, гл. ас. д-р Дияна Дерменджиева и доц. д-р Георги Беев, получи наградата за „Агроиноватор на годината“ на церемонията по връчване на наградите „Агробизнесмен на България“. Тържествената церемония беше организирана в НДК, в София, от най-авторитетният агровестник „Български фермер“.

То се провежда по случай кръглата 30-та годишнина от основаването му.

Наградата беше връчена във връзка с разработения от д-р Дерменджиева и доц. Беев метод за конвертиране на утайки от пречиствателни станции за отпадни води в растителен многокомпонентен биостимулант, следвайки принципите на кръгова икономика, която е основен стълб на приетата от Европейския съюз Зелена сделка.

Екипът им е разработил метод, който позволява утайките от пречиствателни станции на отпадни води да бъдат преобразувани в продукт за земеделието, при което се постигат няколко основни ефекта, свързани с екологията и опазването на околната среда. С разработката се постига намаляване на въглеродните емисии, които се изпускат във въздуха при селското стопанство и торенето с минерални торове. Другият постигнат ефект на научния метод е освобождаване капацитета на пречиствателните станции за отпадни води, тъй като утайките заемат голямо пространство. Прилаганите до сега решения за освобождаване от утайките са депониране или открито влагане в почвата, което е в разрез с редица наредби за безопасност. Тяхното решение позволява тези утайки да бъдат свободно използвани в земеделието след съответната преработка, при което се получава екологосъобразно производство на земеделската продукция, която ще бъде със значително по-здравословни хранителни стойности и по-устойчива на климатичните промени.

От Тракийския университет в Стара Загора припомнят, че екипът на стартиращата компания спечели в края на юли друга престижна награда – за създаване на иновативен продукт от агрохранителната верига. Те взеха призовото място в EIT Food Innovation Prizes – национално състезание за стартиращи компании в агрохранителната верига, на което бяха допуснати още осем участници, занимаващи се с иновации, свързани с производството на здравословни и безопасни храни.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема