ветеринарен симулационен център Vet siM

▶️ Тракийски университет – Стара Загора откри ветеринарен симулационен център Vet siM

Ветеринарен симулационен център Vet siM отвори официално врати в празничния за Ветеринарномедицински факултет 11 май, сред десетки гости, студенти и представители на медиите. Ректорът на Тракийски университет – Стара Загора доц. д-р Добри Яркова тържествено откри най-новата придобивка на висшето училище, която е модерна инициатива в подкрепа на Ветеринарномедицински факултет.

Основна цел на симулационния център е да подобри практическите умения на студентите по ветеринарна медицина, без болка и страдание на живи животни. Практиката и тренировката на уменията ще се извършват на изкуствени макети, симулатори на животни или синтетични органи.

DSC 8954

Новият обект беше осветен от старозагорски свещеници с благословията на Негово високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан.

Деканът на Ветеринарномедицински факултет проф. Тодор Стоянчев поздрави всички си колеги за празника на факултета и призова студентите да бъдат изключително дейни и активни в новия център. А ръководителят на Ветеринарния симулационен център д-р Здравко Тодоров, който е възпитаник на Ветеринарномедицински факултет на Тракийски университет, разказа, че за първи път е видял подобен тип дейност в Германия и е сбъднал мечтата си и тук, в България, да бъде осъществена модерната инициатива.

Сред гостите на празничното събитие беше председателят на Българското общество по симулационна медицина от Медицински университет – Пловдив проф. Благой Маринов, който сподели за опита в хуманната медицина и пожела на колегите си успешни занятия в новия център.

Тематичните единици на обученията са в следните направления:

  • Лабораторна диагностика – кръв, урина, биохимия и хематология
  • Пропедевтика – инжекции, венозни катетри, аусколтация, снемане на анамнеза
  • Хирургия и ортопедия – запознаване с инструментариума, хирургични шевове, възли, фрактури, рани
  • Анестезиология и реанимация – работа с анестезиологичен апарат, изкуствена вентилация, интубация, пациентен монитор, инфузионна терапия
  • Превръзки
  • Стерилизация и подготовка на операционното поле;Комуникация и ветеринарен мениджмънт
  • Продуктивни животни
  • Образна диагностика – рентген , ехограф , компютърен томограф.

Записването за тематичните единици ще бъде в онлайн форма във сайта на университета, обученията ще бъдат в групи между 6 – 8 студенти.

Симулационният център се намира до входа на университетската библиотека, на партерния етаж.

DSC 8898

DSC 8942 


 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема