Как да развием емоционалната си интелигентност?

Способността да действаме разумно, а не импулсивно, е това което ни отличава от останалите животни и е причината човешкият вид да се нарича homo sapiens (мислещ човек). Именно затова емоционалната интелигентност стои в основата на това как виждаме себе си и околните и какви изглеждаме в техните очи. Тя ни позволява да надскочим първичното и да достигнем до висини, които са възможни само за човека.

Какво е емоционална интелигентност (EQ) и защо е полезна?

EQ

Лични отношения

Когато се касае за лични отношения, емоционалната интелигентност ни позволява да разберем на дълбоко ниво хората, с които общуваме, като по този начин заздравим връзката си с тях, същевременно намалявайки конфликтите.

Когато се разбираме с околните това е плюс също и за нашия имидж, тъй като в техните очи ние се издигаме като хора, които носят положителен заряд.

Работа

За повечето работещи, основната част от деня минава в работа, което обикновено е свързано с контакт с колеги, клиенти, доставчици и т. н. Срещата между хора, всеки с неговите си уникални черти на характера, нерядко води до конфликтни ситуации, които влошават морала на екипа, а оттам качеството на свършената работа.

Подобни ситуации могат да бъдат ограничени посредством умелото развитие на EQ, което е най-ефективният начин за справяне с напрегнати ситуации.

Лидерство

Залогът при работа с хора е още по-висок, когато сте в управленска позиция или по някакъв начин сте издигнат за лидер. И тук EQ играе важна роля. Освен технически качества, добрият лидер притежава и умения да се разбира с околните.

Липса

Най-общо казано, слабо развитата емоционална интелигентност води до недоразумения и импулсивни реакции, решения и действия, резултатите от които са ясни на всеки. Прибързаното вземане на важни решения под влиянието на силни емоционални импулси е феномен, който може да носи сериозни последици. Професионалните картоиграчи го наричат „тилт“, като това емоционално състояние е познато в редица сфери, в които адреналинът и личната отговорност седят на една маса.

Как се развива емоционална интелигентност?

emotsionalna inteligentnost 

Видимо е, че емоционалната интелигентност е умение, което има много страни и което върши работа във всяка сфера от живота. Условно може да разделим нуждите от EQ на такива свързани с вътрешната оценка, с междуличностните отношения с близкия ни кръг от хора (семейство, приятели, близки колеги) и с отношенията с останалия свят.

Вътрешна

Един от начините да изградим по-умела емоционална интелигентност е чрез медитация, към която можем да се връщаме колкото пъти пожелаем и която е начин да се справим емоционално със стресови ситуации още по време на тяхното зараждане.

Друга техника за развитие на вътрешната EQ е да прерамкираме негативните мисли в позитивни. Например, „нямам време да се науча да свиря на пиано“ прерамкираме в „ако се упражнявам дори няколко минути на ден ще науча повече, отколкото, ако изобщо не опитам“.

Вътрешният мир се постига и чрез благодарност за всичко това, което имаме. Когато оценяваме положителното в живота ни, придобиваме стимул да живеем по начин, който да продължи да ни дава Когато започнем упорито да прилагаме тези техники, с времето животът ни става по-щастлив, по-успешен и по-лек.

Междуличностна

Когато отношенията ни с близките вървят добре, EQ ни подсказва да изразим своята благодарност за това. Добрата дума ще стимулира близките ни да продължат да работят за двустранното поддържане на отношенията ни.

Когато сме в конфликт с човек или хора от близкия ни кръг, EQ означава да работим за деескалация на конфликта и да подходим с разбиране към другите, вместо да се оставим първичните емоции да влошат нещата.

А когато близките ни имат нужда от нашата подкрепа, тогава можем да подходим с емпатия, което качество е сред най-важните за развитието на висока емоционална интелигентност.

Всичко това ще е от полза както за отношенията ни с най-близкия ни кръг от хора, така и за нашето благосъстояние, тъй като това са връзките, които най-силно могат да повлияят на живота ни.

Социална

Как се отнасяме с хората от останалия свят също е признак за нашето EQ. Това е така, защото повечето хора не се чувстваме длъжни да се държим по определен начин с хора, които не познаваме и вероятно няма да срещнем отново.

Но именно това е най-големият тест за това, доколко сме погледнали в себе си и дали сме хората, които искаме да бъдем. Хенри Форд е казал „качество означава да направиш нещо правилно, когато никой не гледа“. Така и най-висшата форма на EQ е да се държим на ниво с хора, на които не дължим нищо.

Важно е да се уточнят две неща. Първо, наличието на емоционална интелигентност не означава да оставим някой да се държи зле с нас, а ние да търпим с широка усмивка. В този случай EQ ни учи как да вземем най-правилното решение за това дали да опитаме да променим отношението към нас или да се оттеглим от този човек. Другият важен момент е да не се виним, когато сбъркаме. Емоционалната интелигентност се развива цял живот и няма абсолютна стойност, която можем да постигнем. За щастие пък е нещо, което всеки може да практикуваме и така да погледнем с нови очи към битието ни.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg