▶️ Топлоелектрическите централи в „Марица изток“ ще работят само през зимата. Замества ги завод за батерии

България поема ангажимент чрез Националния план за възстановяване и устойчивост да затвори енергийни мощности, които не отговарят на европейските екологични стандарти. Поет е ангажимент и за намаляване на въглеродния отпечатък с 40% на енергийния комплекс „Марица изток“. Това ще стане с мерки за намаляване на количеството въглища, които се ползват за гориво.

Това отговори от трибуната на Народното събрание вицепремиерът и финансов министър Асен Василев на зададен въпрос от депутата от ГЕРБ Красимир Вълчев, избран от района на Стара Загора, в рамките на петъчния парламентарен контрол.

high voltage

Василев уточни, че въглища ще се смесват с отпадъци, за да бъдат изгаряни. Освен това България ще може да използва централите в региона на Стара Загора само за покриването на сезонното пиково потребление през зимата.

С финансиране чрез европейски средства, планирани в Националния план за възстановяване и устойчивост, ще се подготвят инвестиции за изграждане на завод за батерии, а с финансиране от Фонда за справедлив преход ще бъдат преквалифицирани работещите в комплекса, за да започнат работа в бъдещия завод. Планира се изграждането на 6000 мегаватчаса батерийни мощности, които ще бъдат предложени за финансиране по фонда за възстановяване на европейската икономика от пандемията от коронавируса.

С отговора си Асен Василев обясни, че тези батерии ще бъдат местен ресурс и ще могат да бъдат ползвани 10 – 15 години, в зависимост от вида им. Например литиево-йонните батерии ще бъдат с цикъл от 7500 зареждания, а цинковите – 9000.

Старозагорският народен представител Красимир Вълчев не остана удовлетворен от отговора на министъра. Той не е убеден, че предлаганите решения са правилни и не получи ясен отговор дали правителството се е запознало с аргументирано научно предложение от група учени, водени от Технически университет – София. Това предложение разглежда възможността за решаване на екологични проблеми в комплекса „Марица – изток“ чрез използване на хибридни горивни технологии, които могат да се окажат по-ефективни и удачни, категоричен е Красимир Вълчев.

Отговор на вицепремиера и финансов министър Асен Василев на зададен въпрос от депутата от ГЕРБ Красимир Вълчев

 

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема