Комитетът за наблюдение на оперативна програма „Региони в растеж“ заседава в Стара Загора

Двадесет и първото заседание на Комитета за наблюдение на оперативна програма „Региони в растеж“ (2014 – 2020 г.) откриха в Стара Загора. Начало на заседанието беше дадено от Десислава Георгиева, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на оперативната програма на Европейската комисия. Тя благодари на домакините – Община Стара Загора, както и на заместник-кмета Красимира Чахова, която взе участие във форума.

Десислава Георгиева уточни, че подготвената програма е дала възможност на гостите да разгледат града и да усетят неговия специфичен духа. „Намираме се в една ключова година от програмния период и нашите усилия са насочени към завършването на предходната, но и към новите възможности“ – каза тя и увери, че екипът, който работи, има висока мотивация и готовност да се справи с предизвикателствата.

Приветствие отправи и зам.-кметът на община Стара Загора Красимира Чахова. „Считам, че градът ни е добър пример за успешно изпълнение на проектите, финансирани чрез оперативна програма “Региони в растеж„ в периода 2014 – 2020 г. Основен акцент в работата на Общината беше обновяването на образователната инфраструктура, изграждането на устойчив градски транспорт, възстановяването и надграждането на градската среда и зелена инфраструктура. Стара Загора е зелен град и ние искаме да го запазим такъв. Искам да благодаря за подкрепата и доброто сътрудничество на Управляващия орган на оперативната програма и Европейската комисия, защото без вашата помощ Стара Загора нямаше да бъде толкова добър град за живеене, какъвто е днес“ – каза зам.-кметът Красимира Чахова.

В официалното откриване, с приветствени слова се включи и Анес Монфре, началник на отдела за България, Унгария и Словения, който отговаря за изпълнението на Споразумението за партньорство, както и програмите, съфинансирани от Европейския фонд за регионално развитие, Кохезионния фонд и Фонда за справедлив преход на трите държави. Тя също благодари на Община Стара Загора за топлото посрещане и сподели впечатления от обектите, посетени в предходните дни. „Бях много развълнувана и впечатлена от срещата с вашите ученици в прекрасните нови училища. Радвам се, че имахме възможност да си поговорим заедно на различни теми. Местата, които посетих, са вдъхновяващи и остават следа в съзнанието. Бъдещето на Стара Загора е обещаващо“ – сподели тя с присъстващите. През изминалия ден, заедно с част от участниците в днешната среща, Анес Монфре посети старозагорското Средно училище „Иван Вазов“.

По време на заседанието на Комитета за наблюдение на оперативна програма „Региони в растеж“ беше представена информация и за подготовката на новият програмен период 2021 – 2027 г.

Комитетът за наблюдение на оперативна програма „Региони в растеж“ в Стара Загора

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg