Китайски фенер подпали оранжерии

Китайски фенер и паднал върху оранжерия. Това е причинило пожар, който е унищожил мотофреза, бойлер, микровълнова печка и кафе-машина. Напълно са унищожени отоплителна инсталации на три оранжерии. Инцидентът е станал на 29 срещу 30 май в с. Ястребово, община Опан.

Образувано е досъдебно производство.

Пожар от китайски фенерОт ОДМВР - Стара Загора съобщиха, че статистиката в страната сочи увеличаване на броя на пожарите, причинени от падане на фенери върху горими повърхности и насаждения. Област Стара Загора не прави изключение.

Органите за „Пожарна безопасност и защита на населението” съветват:

  • Препоръчително е пускането на летящи фенери да се осъществява на открити площадки на разстояние минимум 50 метра от горски насаждения.
  • Да се избягва близост с дървета, сгради, кабели за високо напрежение, както и бензиностанции, изсъхнали тревни площи.
  • Китайските фенери да не се използват при дори и лек полъх на вятъра, тъй като не може да се предвиди къде ще попаднат.
  • Абсолютно е забранено използването им при дългосрочно задържане на високи температури през летните месеци и наличие на много суха растителност.
  • Да се избягва пускането на фенери, които са разкъсани или имат дупки от изгаряне по хартиеното тяло, тъй като по този начин е възможно същите да паднат преждевременно и да бъдат предпоставка за възникване на пожар.
  • Да се спазват стриктно инструкциите за безопасност на фирмата производител.

infoz autor www.infoz.bg

Теми:

Най-четеното от последните дни