Тракийски университет – Стара Загора започна сътрудничество с Изследователския институт в Давос

Тракийски университет – Стара Загора започна сътрудничество с Изследователския институт в Давос

Ректорът на Тракийски университет, проф. Добри Ярков посрещна в Стара Загора проф. Бойко Георгиев – директор на програма „Биомедицинско развитие“ към Изследователския институт (ARI) на Фондация АО в Давос. По време на визитата гостът и ректорското ръководство обсъдиха възможностите за бъдещо сътрудничество между института и старозагорската алма матер.

Изследователският институт в Давос, основан през далечната 1958 г., е един от най-престижните и водещи центрове в света, предлагащ обучение на специалисти, изследователска и развойна дейност в областта на травматологията, гръбначните заболявания, краниалната, лицево-челюстната и ветеринарната хирургия. Институтът е част от Фондация АО – неправителствена организация, обединяваща в глобална мрежа водещи хирурзи от целия свят.

„Основният фокус на нашата програмна дейност са регенеративната травматология и ортопедия, биомедицинското развитие и предклиничните изследвания“ – разказа гостът, проф. Георгиев. „Също така усилено работим и в областта на транслационната медицина – всички наши изследвания са базирани на реални клинични проблеми като са насочени към практически приложими решения. Работим усилено и в областта на следдипломното обучение, в рамките на което водещи травматолози от целия свят споделят с практикуващи специалисти своя безценен опит при работа с ортопедични импланти. В тази връзка вярвам, че сътрудничество с такава авторитетна образователна институция като Тракийски университет ще бъде изключително ползотворно и за двете страни и ще даде платформа за изява както на бъдещите медици, така и на нашите изследователски екипи.“

В края на визитата беше постигнато съгласие за подписване на рамков договор, по силата на който Тракийският университет и Изследователският институт ще работят усилено в различни направления като образователен обмен на студенти, преподаватели и специалисти, създаване на съвместни научни екипи, както и осъществяване на обща научно-изследователска дейност. В най-кратки срокове предстоят да бъдат финализирани детайлите по споразумението и то да бъде приведено в действие.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема