Грипна ваканция в Стара Загора от 18 януари 2023 г. Епидемия за областта е обявена от 17-и

Във връзка с повишаването на заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип на територията на област Стара Загора е обявена грипна епидемия, като временни противоепидемични мерки се въвеждат за периода от 17 до 23 януари 2023 г. (удължена до 31 януари). Учебният процес ще бъде преустановен от 18 януари 2023 г. и учениците са в грипна ваканция до 23 януари включително. Областите в страната, където е обявена грипна епидемия, са три:

grip 2023

  • Стара Загора (първоначално за периода 17 – 23 януари). В последствие удължена до 27 януари 2023 г.
  • Шумен (за периода 13 – 18 януари)
  • Бургас (за периода 12 – 17 януари).

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Временните противоепидемични мерки по отношение на здравната система включват: преустановяване на плановите консултации на бременни жени и деца, преустановяване на профилактичните прегледи, задължителните имунизации и реимунизации. Временно се преустановяват и свижданията в лечебните заведения. Засилва се провеждането на ежедневен филтър в детските заведения, като не се допускат до работа заболели лица от персонала. Преустановен е учебният процес. Лечебните заведения следва стриктно да спазват изискванията на Наредба 3/08.05.2013 г. за утвърждаване на медицински стандарт по превенция и контрол на вътреболнични инфекции, в това число засилване на контрола по достъп на външни лица, носене на защитни маски, дезинфекция.

Министерството на здравеопазването напомня, че препоръчително е спазването на нефармацевтичните противоепидемични мерки като носене на защитна маска за лице, честа хигиена на ръцете и спазването на физическа дистанция – ефективни както за предпазване от ковид, така и от други инфекции, предавани по въздушно-капков път като грип и остри респираторни заболявания.

Повече за грипната епидемия за област Стара Загора

През предходната седмица (09.01.2023 г. – 15.01.2023 г.) се наблюдава интензивен епидемичен процес от остри респираторни заболявания със заболяемост 317,01 на 10 000 души население. Висока заболяемост се регистрира сред възрастови групи от 0 – 4 и от 5 – 14 години. Въз основа на тези данни със заповед на директора на РЗИ – Стара Загора д-р Ваня Карабойдева от 17.01.2023 г. се обявява грипна епидемия за област Стара Загора.

С оглед прекъсване на епидемичната верига в условията на грипна епидемия и ограничаване на заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип сред учениците, РЗИ – Стара Загора предложи на Регионалното управление по образование в Стара Загора да предприеме спиране на учебните занятия в присъствена форма в училищата на територията на област Стара Загора за периода 18.01.2023 г. – 23.01.2023 г. включително.

По време на грипната епидемия в област Стара Загора се въвеждат следните противоепидемични мерки:

  1. Преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца
  2. Преустановяване на всички профилактични прегледи, задължителни имунизации и реимунизации в амбулатория за първична медицинска помощ
  3. Преустановяване на свижданията в лечебните заведения. Допускат се изключения в ситуации на терминално болни
  4. Провеждане на стриктен ежедневен филтър в детските заведения, като деца със симптоми на остри инфекциозни заболявания не се допускат в детското заведение. Недопускане до работа на заболели лица от персонала на детските заведения. Засилена текуща дезинфекция на повърхности, играчки и др. и проветряване на помещенията на всеки час
  5. Преустановяване провеждането на извънкласни занимания и организирани дейности с ученици, включващи посещения на музеи, изложби, природни обекти и други мероприятия с културна, спортна, опознавателна и възпитателна цел, планирани екскурзии, зелени училища, туристически пътувания и др.
  6. Всички хора, когато се намират в лечебни и здравни заведения, са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба
  7. Преустановяване на посещенията на търговските центрове, представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти, за деца под 16 години без придружител.

 gripna vakantsiya stara zagora

 

Мобилната версия на браузъра не показва PDF файла. Можете да го свалите

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg