Спортист на Стара Загора е Валентин Генчев

Спортист на 2022 година на Стара Загора е европейският шампион Валентин Генчев, състезател на Спортен клуб по вдигане на тежести „Берое – 2008“. Той заслужи приза за втори път. През миналата година щангистът извоюва злато в категория до 67 кг по време на първенството в Тирана. Последният медал от европейски шампионат при мъжете беше донесен в Стара Загора през 1970 г.

Отличието му връчи ресорният зам.-кмет на община Стара Загора Красимира Чахова, която му пожела все повече успехи и радости занапред.

„Изминалата година беше много успешна за града ни. Искам да пожелая на всички наши спортни надежди една здрава и успешна нова година, следвайте целите си и покорявайте нови върхове. Насладете се на тази заслужена вечер, която организираме за вас“ – поздрави присъстващите зам.-кметът.

Общо девет бяха категориите, в които журито отличи най-добрите от най-добрите за изминалата година. За първи път има специална награда за високи постижения за спортист със специални образователни потребности. Носител е Христослава Колева. Тя е част от Спортен клуб по плуване „Траяна“. Носител е на множество медали от национални и международни турнири и състезания, сред които и сребро от Световните игри за хора със Синдром на Даун през 2021 г. Сърдечни поздравления получи Христослава Колева от зам.-кмета Надежда Чакърова. Два старозагорски клуба също бяха удостоени с награда за усилията и желанието да бъдат в полза на деца със специални потребности – Спортен клуб по плуване „Траяна“ и Спортен клуб по джудо „Недьо Ранчев“.

Приза „Най-перспективен състезател“ получи Калоян Атанасов от Спортен клуб по борба „Берое“, а наградата му връчи д-р Георги Господинов, председател на Постоянната комисия по спорт и младежки дейности на Общинския съвет. „Приемам тази награда лично, тъй като съм я получавал и съм горд сега и аз да я връча. Знайте, че вие сте едни от най-добрите в света, гордейте се със своите постижения!“ – поздрави номинираните той.

Наградата за високи постижения при нетрадиционен за страната спорт получиха състезателите на Спортен клуб „Тайдзичюен център на семейство Ян в Стара Загора“ – Никола Димитров, Пресиян Димчев, Христо Каишев, Иван Колев, Цветан Мицов, Мария Димова, Бойка Косева и Силвия Попова. Те бяха поздравени от началника на отдел „Спортни дейности“ на Общината Петко Крумов. Награда в категория „Ветерани“ заслужи Мая Добрева от Спортен клуб „Бадминтон Стара Загора“ – шампион на двойки за жени 35+ години, вицешампион на единично и на смесени двойки от Европейското първенство по бадминтон в Любляна, Словения.

„Отбор на годината“ е Баскетболен клуб „Берое“ – Стара Загора жени, а приза за „Треньор на годината“ получи Диан Динчев от Спортен клуб по борба „Берое“. И двата клуба бяха поздравени от зам.-кмета Радостин Танев. „За мен е чест да бъда днес сред вас, сред такива успешни старозагорци, с толкова високо ниво на професионализъм и успехи. Продължавайте да прославяте Стара Загора, ние се гордеем с вас!“ – приветства наградените той.

Специална награда за пробив в женския футбол, за спечелването на Шампионската титла на България, както и за участие в женската Шампионска лига получи Женски футболен клуб „Локомотив Стара Загора“, както и президентът на клуба Янимир Павлов. Наградата беше връчена от Илия Илиев, главен експерт в Министерството на младежта и спорта.

Приносът в развитието на спорта в училище на Константин Боев от Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“ – Стара Загора също беше отбелязан с награда. „Радвам се, че връчвам точно тази награда, защото всеки учител, работещ с воля и хъс за доброто за нашите деца, трябва да получи по едно такова отличие. Стара Загора е горда“ – поздрави наградения педагог зам.-кметът Надежда Чакърова.

Сърдечен поздрав получиха и 10 от знаковите спортни имена на Стара Загора по повод житейските си годишнини: Асен Асенов от Спортен клуб по карате-киокушин „Аскен“ – 60 години; Васил Драголов от Професионален футболен клуб „Берое“ – 60 години; Диана Петрова от Спортен клуб по плуване „Берое“ – 50 години; Жеко Вътев от Туристическо дружество „Сърнена Гора“ – 60 години; Жеко Желев от Професионален футболен клуб „Берое“ – 70 години; Коста Костов от Професионален футболен клуб „Берое“ – 70 години; Мюмюн Кашмер от Професионален футболен клуб „Берое“ – 60 години; Петко Петков от Професионален футболен клуб „Берое“ – 60 години; Стефан Пенев от Професионален футболен клуб „Берое“ – 60 години и Христо Михалев от Спортен клуб „Бадминтон – Стара Загора“ – 70 години.

Награда беше връчена и на участниците в експедицията през октомври и ноември до връх Ама Даблам – Непал, членове на Туристическо дружество „Сърнена гора“: Жеко Вътев, Стефан Вътев, Недялка Йорданова, Ивелина Бошкова, Калин Иванов и Цветан Христов. Един от катерачите е Калин Иванов, който в момента покорява друг колос – връх Аконкагуа, най-високия в континента Южна Америка. Те получиха своите отличия от заместник-кмета Милена Желева. „Гордеем се с вас, вие сте най-голямото туристическо дружество в страната. Успехите ви са заслужени“ – приветства тя хората, покоряващи върхове.

Награда за принос в популяризирането на спорта в Стара Загора беше дадена на Граждански клуб ЛИПА. Координаторът на клуба Тони Куцаров също връчи плакет на ресорния в областта на спорта и младежките дейности заместник-кмет Красимира Чахова по повод дългогодишното и успешно партньорство с Общината.

Комисията, оценяваща спортистите, беше с председател Красимира Чахова, членове бяха началникът на отдел „Спортни дейности“ Петко Крумов, председателят на Постоянната комисия по Спорт и младежки дейности на Общинския съвет д-р Георги Господинов, както и представители на медиите.

Залата на Културен център „Стара Загора“ беше изпълнена с шампиони, млади надежди, ветерани и приятели на спорта от цялата страна. На стилната церемония присъстваха още общински съветници, представители на федерации и различни институции.

Radostin Tanev

sportist 2022

www.infoz.bg  www.infoz.bg