Честване на Деня на народните будители в Стара Загора

„1 ноември е и ще бъде ден за почит към всички, в които гори искрата на знанието, на изкуството, на българското и свидното, към хората, дали от своите разум и сърце, за да пребъдат през вековете книжовността и просветата. Ден е за преклонение не само пред тези, чиито имена са изписани в българската история със златни букви – книжовници, революционери, мислители и вдъхновители, но и за да напомни на днешните будители, че младите хора имат нужда от достойни съвременни примери.“

Това каза в словото си Радостин Танев – временно изпълняващият длъжността кмет на Стара Загора. „Днес повече от всякога имаме нужда от единомислие, от една посока, която ни води към светли бъднини, към културно и просветно благополучие. Честит празник!“, обърна се към присъстващите той.

„Има дни, които ярко носят духа и величието на българската душа. Празникът, който ни е събрал днес, е част от този наниз светлина, втъкал народния ни дух, вярата и обичта към родината“, започна своето обръщение към присъстващите Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан. Той призова да се пази и продължи делото на Митрополит Методий Кусев, вървял по възрожденската пътека на българските будители. „Нека носим заряда от вяра и родолюбие на нашите духовни будители – силата на тяхната любов и чистотата на техните мисли. Амин!“, завърши Киприан.

В отбелязването на Деня на народните будители участие взеха ученици от театрална група „Малки актьори“ с ръководител Величка Велчева при ОУ „Кирил Христов“ и Общински духов оркестър. Водещ на ритуала бе актьорът Ивелин Керанов.

По традиция отбелязването на Деня на будителите в Стара Загора започна с отслужване на заупокойна света литургия в памет на Митрополит Методий Кусев в храм „Св. Теодор Тирон“ и преклонение пред гроба на първия старозагорски владика.

Празничният 1 ноември в Стара Загора включи още тематичен поздрав от най-малките старозагорчета – възпитаници на ДГ № 23 „Кипарис“ към ръководството на Тракийския университет. Децата рецитираха, пяха и танцуваха в старозагорското висше учебно заведение и бяха поздравени за таланта и ентусиазма от ректора проф. д-р Добри Ярков. В двора на градината се осъществи пътуване във времето с калема и перото на предците ни от килийното школо. Гости на децата от III група бе филиал „Августа Траяна“ на библиотека „Родина“. В друга детска градина – „Звездица“, Денят на народните будители бе почетен с празник на талантите.

От 16:00 часа в залата на Културен център „Стара Загора“ ще бъдат връчени наградите „Анастасия Тошева“ за високи постижения в областта на науката и образованието в община Стара Загора, наградата „Митрополит Методий Кусев“ на Регионално управление на образованието – Стара Загора и наградите на Съюза на учените. От 18:00 часа е откриването на Седма национална изложба „Графичен форум“ в зала Байер. До края на седмицата, редица събития в Стара Загора са посветени на светлото будителско дело. 

den buditeli

новини Стара Загора  www.infoz.bg

Теми: