Живко Тодоров: Основният приоритет на общината е образованието

Бюджетът на Община Стара Загора е балансиран и се управлява прозрачно и законосъобразно. За неговата подготовка сме събирали предложения от жителите на селата, на кварталите, от сигнали и жалби на граждани. Това съобщи кметът Живко Тодоров.

"Винаги залагаме на това приходната част в бюджета да съответства на разходната и се стремим всяка година да завършваме с излишък, отколкото с дългове. Затова Стара Загора винаги е била добре оценена като кредитен рейтинг" - добави кметът.

Един бюджет не може да реши всички проблеми на града и общината, затова се разчита и на европейската помощ. Предстои да бъдат сключени договори, след което ще се пристъпи към изпълнението на проектите. Общината ще разполага с 52 млн. лева по оперативна програма "Региони в растеж". Парите са за изпълнение на проекти за благоустрояване на градската среда; ремонти на четири училища и две детски градини; завършване на втората фаза на транспортния проект с въвеждане на видеонаблюдение и автоматична система за таксуване; изграждане на нови социални жилища и др. Ще бъде обновен емблематичният парк "Митрополит Методий Кусев". Ще започне реконструкция на площадното пространство пред сградата на общинската администрация и на пешеходната зона на централния булевард.

Инвестиционната програма е на стойност над 23,1 млн. лева, а обектите, в които ще се инвестира са ремонти на 31 междублокови пространства, училища, две детски заведения, изграждане на детски площадки и други.

"Образованието е основният ни приоритет, затова ще направим сериозни ремонти, за да подобрим материалната база. Ще бъде извършена рехабилитация на една от основните пътни артерии в града ни – мостът на бул. „Св. Патриарх Евтимий“. Той ще стане 4-лентов и ще реши много от проблемите с предвижването на автомобилите" - каза Живко Тодоров.

stara zagora center

Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg

На подобна тема