Културата и изкуството в България са забравени

Работещите в Регионален исторически музей - Стара Загора, Регионална библиотека "Захарий Княжески", библиотека "Родина", Художествена галерия, Държавна опера и Драматичен театър "Гео Милев" излязоха на символичен протест срещу мизерните заплати, които получават.

Артистите и служителите на културните институти са недоволни и от липсата на ангажимент на държавата към културата и изкуството.

Протестът, организиран от КНСБ и КТ "Подкрепа", се провежда в цялата страна и е под надслов Стига мизерия! Стига лъжи! За достойни доходи! Животът ни трябва да се промени! Нашият Ден на недоволството е и заради това, че работещите в областта на културата отново са забравени в проектобюджет 2016 г.

Високо квалифицирани специалисти в музеите и галериите работят със заплати между 400 и 500 лева месечно, а заплатите на млади колеги от 1 януари 2016-а година ще бъдат повишени от 400 на 420 лв., заради увеличението на минималната работна заплата, възмущават се представителите на културата и изкуството в Стара Загора.

"В Държавна опера - Стара Загора сме в същата ситуация, затова подкрепяме протеста на служителите на музеите, библиотеките и галериите. В нашата професия, освен образование и упорит труд, се изисква и талант, който не е оценен от правителството и от Министерството на културата" - заяви по време на протеста Милко Михайлов - солист в Държавна опера - Стара Загора. Той уточни, че средната работна заплата в операта е 480 лева, което е подигравка.

"Заставаме с лицата си и се надяваме на Министерството на културата и на министъра (б.а. Вежди Рашидов) да им стане ясно, че ние изнемогваме" - каза още Милко Михайлов.

"Как един млад музикант като мен да остане в България, при положение, че началната заплата, след завършено висше образование, в Държавна опера - Стара Загора е 400 лева. Такъв е размерът на минималната работна заплата в България. Кажете ми, как да остана в България?" - заяви Божидар Рахнев, цигулар в Държавна опера - Стара Загора.

"За първи път в историята на държавата дейците на културата отидохме под чертата, нас ни няма в проектобюджета за 2016 г. Подкрепяме протест на колегите от музеите, библиотеките и галериите, защото всички работим за неопростачването на нацията" - заяви пред протестиращите Красимир Къшев - диригент и бивш директор на Държавна опера - Стара Загора. Той е категоричен, че реформата в областта на музикално-сценичните и театрални изкуства е сбъркана и трябва да се промени.

Цветомир Черкезов - актьор в Драматичен театър "Гео Милев" заяви, че много талантливи актьори се отказват от професията си, защото заплащането е много ниско и е много трудно, дори немислимо да се издържа семейство.

Това е последният ден на мирен протест и мирно недоволство, след което ще пристъпим към ефективни протестни действия, категорични са представителите на културата и изкуството в Стара Загора.

Исканията на протестиращите са посочени в декларация до министър-председателя Бойко Борисов и до председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Те настояват:

1. Да бъде увеличен бюджетът на политиката в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство, за да може да се осъществи реформата в музейния сектор и да започне реалното изпълнение на заложените приоритети, свързани с културните ценности в програмата на правителството!

2. Да бъде увеличен и уеднаквен Единният разходен стандарт на 103-те музея и галерии с регионален характер!

3. Да бъдат заложени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи и брой сгради!

4. Да бъде увеличена средната работна заплата в сектора, минимум с 50%, за да достигне равнището на средната работна заплата в България!

protest opeta teatar muzey biblioteka 01

infoz autor Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg

На подобна тема