Марката „100 години Светът е "Берое" беше валидирана на специална церемония

Марката „100 години Светът е „Берое“ беше валидирана на 16 май на стадион „Берое“ в Стара Загора. Пощенско-филателното издание се състои от марка с номинална стойност 0,65 лв. в тираж 5000 броя, четири пощенски марки в блок-лист в тираж 1500 броя и специален пощенски печат.

На церемонията присъстваха изпълнителният директор на „Берое“ Илко Русев, главният изпълнителен директор на „Български пощи“ ЕАД Деян Дънешки, заместник-кметът на Стара Загора Красимира Чахова и художникът Венцислав Йорданов, който е автор на проекта.

Автор на използваната снимка е Боян Георгиев. С марката бе създаден и специален валидиращ печат, който беше използван само днес. Той ще бъде в Стара Загора още два дни, след което ще влезе като експонат в Националния музей на транспорта и съобщенията.

Пощенско-филателното издание ще може да бъде закупувано от 17 май единствено в мрежата на „Български пощи“.

Илко Русев„Искам от мое име и от името на целия клуб да благодаря на „Български пощи“ и на техния главен изпълнителен директор за това, че промениха своя график за 2016 година и откликнаха на нашата молба и направиха всичко възможно да бъде създадена тази марка. С това, което те направиха, помогнаха за популяризирането на празника и футболен клуб „Берое“. Марката влиза и в историята на „Български пощи“ – каза Илко Русев, съобщиха от клубния сайт www.beroe.bg.

Главният изпълнителен директор на „Български пощи“ ЕАД Деян Дънешки сподели: „За мен е много приятно да съм сред вас и заедно да празнуваме 100-годишнината на „Берое“. Българското марково издание добавя още една марка в колекцията на филателистите по темата „Спорт“ – „Футболни годишнини“, а именно 100-годишнината на такъв именит отбор като „Берое“. Други такива марки сме издавали за ЦСКА, „Левски“, „Славия“, „Марек“, „Черно море“. marka 1200x675Пощенско-филателното издание, което валидираме днес е в тираж 5000 броя, като на пощенската марка е изобразен отборът, спечелил шампионата на България през 1986 година. Допълнително ще бъде издаден блок от четири марки в тираж от 1500 броя. Така общият тираж на марката ще бъде около 11 000. Стойността е 0,65 лв. С тази марка след днешното валидиране могат да бъдат изпращани писма, може да бъде добавена в колекцията на филателистите. С нейното изчерпване в бъдеще ще става все по-ценна. Да се надяваме, че филателистите, събиращи спортни теми, ще я добавят към своята колекция. Допълнително, което мога да кажа за „Берое“, е че през 2010 и 2013 „Берое“ е носител на Купата на България, 2013 за Суперкупата. Виждали сме именити наши футболисти да играят за „Берое“. Петър Жеков, Стойчо Младенов и Гошо Гинчев са част от историята на този велик отбор. Благодаря на г-н Русев за това, че успя да съхрани отбора, защото си спомням в не много далечното минало имаше напрежения. Но в края на краищата „Берое“ е едно от имената в българския шампионат и се надяваме занапред също да бъде фактор в това състезание. Дай Боже някой след нас да валидира и 200-годишнината“.

„Благодаря на г-н Данешки, че е днес е с нас, за да отбележим по още един значим начин тази 100-годишнина. Сред нас е и авторът на проекта – художникът Венцислав Йорданов. Благодарности и адмирации и за него за това, че е направил една прекрасна марка. Призовавам колекционерите да се сдобият по възможно най-бързия начин с тази марка, която да допълни техните колекции, защото съм сигурна, че сравнително бързо ще бъде изчерпана“ – каза Красимира Чахова, заместник-кмет на община Стара Загора и член на Съвета на директорите на клуба.

Авторът на проекта художникът Венцислав Йорданов сподели: „Благодаря за възможността да създам марка за такъв български отбор. Досега не бях работил за марка за футболен отбор. Запознах се доста обстойно с успехите на отбора и бях доста впечатлен. Използвахме за марката беше снимков материал от 1986 година с шампионската купа. Същата купа претворих и в печата и се надявам да се хареса на всички любители на марките“.

След церемонията по валидирането Деян Дънешки обясни: „По традиция първата валидирана марка подаряваме на нашия домакин. Пожелавам успех на г-н Русев в предизвикателството на шампионата на България и на вас, всички граждани на Стара Загора. Бъдете здрави и успех на изданието!“.

Първата валидирана марка ще намери място в Музея на славата на „Берое“, който се намира на стадиона. Това е второ валидиране на пощенско-филателно издание в града за цялата история.

marka3

infoz autor www.infoz.bg (Снимки: www.beroe.bg)