Над 300 атлети в Маратон Стара Загора

Над 300 атлети в Маратон „Стара Загора“

Зам.-кметът на Община Стара Загора Красимира Чахова даде началния изстрел за старта на Маратон „Стара Загора“. Във второто издание на международната верига маратони под мотото „Бягането - начин на живот“ участват над 300 атлети от 15 държави.

Сред тях са елитни състезатели от Кения, Етиопия, Великобритания, Хърватия, Япония, Италия, Полша, Дания, Казахстан, Германия, Сърбия, Румъния, Унгария, Гърция, Македония, Молдова, Мароко и Ирак.

Стартът беше даден точно в 10 часа в неделя, 2 април 2017 г.

Най-възрастните участници са 69-годишните Алан Кай от Великобритания на маратон и Ради Милев от Казанлък, който ще пробяга полумаратонската дистанция. Трима участници на 9-годишна възраст ще пробягат 10,5 км дистанция.

Маратон „Стара Загора“ се организира за втори път и дава възможност на всички любители на бягането да се включат в надпреварата на маратон (42 км), полумаратон (21 км) и 10,5 км. Лицензираното по изискванията на IAAF (Международната Атлетическа Федерация) през 2016 г. трасе преминава по бул. “Цар Симеон Велики“ и бул. „Никола Петков“. В района на магазин „Метро“ участниците правят обратен завой и по същия маршрут се насочват към Община Стара Загора, откъдето беше даден стартът.

Всеки участник получи рекламна тениска, а успешно завършилите дистанциите 42 км, 21 км и 10,5 км ще бъдат отличени и с медал за участие, като спомен от събитието. Предвидени са парични премии и за ветераните, ще се раздадат много предметни награди и призове.

Организатори са Община Стара Загора, Министерството на младежта и спорта, Български олимпийски комитет, Асоциация "Спорт в свободното време", Спортен клуб лека атлетика Берое, Спортен клуб Ракета и БФЛА. Другите две маратонски бягания ще се проведат на 7 май във Варна и на 15 октомври в София.

Проявата е част от кампанията „Стара Загора – Европейски град на спорта 2017“. Следващите големи спортни събития, на които Стара Загора ще бъде домакин, са Международния лекоатлетически турнир „Самарско знаме“, Балканиада за юноши по волейбол, Национална спортна универсиада, Балканиада по лека атлетика за ветерани, Международен турнир по карате, Международен турнир и Балканиада по спортен бридж и др.

maraton stara zagora 03

maraton stara zagora 04

На пресконференция преди старта на Маратон „Стара Загора“, в която участие взеха и участници в бяганията, стана ясно, че се очаква силно състезание на полумаратон. То е валидно за Националния шампионат, съобщи Красимира Чахова. Самата тя е лекоатлет-ветеран, със заслуга за спечелването на титлата „Европейски град на спорта“, която участва в първото издание на маратон „Стара Загора“.

В Стара Загора стартираха няколко чуждестранни бегачи с впечатляващи резултати. Тук са кенийците Мозес Комон, Едуин Мели и Найбел Самюел Киплино, и мароканецът Бенамдан Рашид. Сред чуждестранните атлети са още Тамаш Наги (Унг), Марко Ранкович (Сър) и двамата македонци Дарко Ивановски и Мудзади Мислимоски.

При жените изпъкват Хелен Кимутай и Тереза Квамбока от Кения, Тарикуа Фиеше Абера от Етиопия и Оливера Йевтич от Сърбия.

Представителите на Мароко, Кения и Етиопия по всяка вероятност ще доминират и в класическия маратон на 42,195 км. Вайклиф Бивоти Хенри Кембой от Кения мерят сили с етиопеца Бирхану Астаф и мароканеца Абделхади Таяр.

При жените с най-добър личен рекорд е представителката на Етиопия  Белайнеш Югезу, която е шампионка от Маратон София миналата есен. Другата етиопка е Дидие Дарбе Алему, която ще застане на старта с кенийките Рут Матебо и Гладис Бивот, заедно с италианката Ивана Лозя.

Даниел Дуков от екипа организатори на веригата маратони „Бягането начин на живот“ съобщи, че маратонците са провели първи тренировки на стадион „Берое“ и парковете на Стара Загора. „Трасето е хубаво и приятно, очакваме високи резултати“, изтъкна той. Състезателите споделиха, че пистата на стадиона е много добра, а настилката е бърза.

maraton stara zagora 02

www.infoz.bg (по информация на Община Стара Загора | Снимки: Община Стара Загора)

На подобна тема