Над 200 лекоатлети ще се състезават в Международния турнир „Самарско знаме”

За първи път състезател ще бъде изпратен с бенефис в края на състезателната му кариера. Това ще стане по време на 17-то издание на Международния лекоатлетически турнир „Самарско знаме“, който ще се проведе на 1 юли от 18:00 часа на стадион „Берое“.

Трийсетгодишният Милен Пасков от СКЛА „Берое“ ще бъде изпратен с бенефис от пистата в Стара Загора. Това съобщиха по време на откриващата пресконференция организаторите от Община Стара Загора, Българската федерация по лека атлетика и Спортен клуб по лека атлетика „Берое“.

Милен Пасков, един от най-добрите състезатели на старозагорския клуб, се е състезавал 17 години, няколко пъти е бил спортист номер 1 на Стара Загора, спечелил е 17 шампионски титли и над 60 медала от различни състезания.

samarsko znameНа пистата на „Берое“ утре ще бъде и Сребърната медалистка в скока на височина от Олимпийските игри в Рио де Жанейро и от Европейското първенство в Амстердам през миналата година Мирела Демирева. Тя заяви, че мисли за големи височини, въпреки контузиите тази зима. „По-силна и по-бърза съм, но ми трябва малко време“ - заяви тя пред журналисти днес.

В турнира ще участват представители на България, Сърбия, Турция, Румъния, Бахрейн, Оман, Нигерия, както и националният отбор на Косово, който за първи път е на международен турнир. Повече от 200 лекоатлети са подали заявки за участие, съобщи зам.-кметът Красимира Чахова. По думите ѝ, най-интересна се очаква да бъде надпреварата на 100 м, в която на пистата ще застанат Баракам Мубарак от Оман и Велин Коваленко от СКЛА „Берое“. Ще видим и голяма част от българските национали по лека атлетика, както и известни имена от чужбина като финалистът от Олимпиадата в Рио Али Хамис Аббас от Бахрейн.

Дисциплините са общо 12 - девет за мъже и три за жени. Наградният фонд е 28 000 лв. Победителите във всяка дисциплина получават по 1000 лева, вторите места - 600 лв. и третите - 400 лв. Отделно с по 2000 лева ще бъдат премирани по постижение (съгласно таблицата на ИААФ) най-добрите атлет и атлетка на турнира.

Във всички технически дисциплини ще бъдат допуснати до участие 8 състезатели според личните им постижения за сезона, като с приоритет са състезателите от чужбина. За останалите дисциплини организаторът си запазва правото за ограничаване на броя на състезателите, като с предимство са тези от чужбина и лекоатлети от клуба-организатор.

Работната техническа конференция за турнира ще се проведе в деня на състезанието - 1 юли, от 14:00 часа в Парк-хотел "Стара Загора", за получаване на номера и потвърждение за участие.

Турнирът ще започне в 18:00 часа с детска щафета на 100 м. Тя е за деца от 6 до 12 години и в нея участват малките състезатели на СКЛА „Берое“, които са много ентусиазирани, по думите на Емилия Драгиева от клуба. Публиката в Стара Загора е изключително интелигентна, възпитана и разбира от спорт, заяви по време на пресконференцията днес Диан Драшков от БФЛА. Председателят на УС на СКЛА Берое Иван Колев благодари на Община Стара Загора за подкрепата и организацията на авторитетния турнир.

www.infoz.bg

Теми: