България ще иска дерогация за Директивата за големите горивни инсталации

България иска отлагане на Директивата за големите горивни инсталации

Искането за дерогация (разрешено отклонение от нормите) от Директивата на Европейската комисия за намаляване на вредните емисии от големите горивни инсталации, е разковничето за решаване на въпроса. Това заяви по време на дебат в защита на българската енергетика ресорният министър Теменужка Петкова.

Той се проведе на 7 юли в зала"Славейков" в Община Стара Загора, негов домакин беше кметът Живко Тодоров, който призова за национално обединение в интерес на сектора. В дебата участваха премиерът Бойко Борисов, лидерът на ПЕС Сергей Станишев, министърът на околната среда и водите Нено Димов, министърът на труда и социалната политика Бисер Петкови, евродепутатът Владимир Уручев от ГЕРБ/ЕНП, народни представители, работодатели от енергийния и въгледобивен сектор, синдикалисти. Дебатът е организиран от КНСБ и КТ "Подкрепа", които изразяват опасения, че високите изисквания на директивата застрашават сигурността на българската енергетика и ще оставят 120 000 души на улицата, които пряко и косвено работят във въгледобива и производството на електроенергия в комплекс "Марица изток".

На 20 септември на стадион "Берое" ще се състои двубой между дрийм тийма на "Барселона" и Христо Стоичков и приятели

"Българската енергийна система няма как да оцелее без тези големи горивни инсталации. Централите в комплекса произвеждат малко повече от 40% от електроенергията на страната" - категоричен е енергийният министър.

България има срок от 4 години, за да отговорят въглищните централи на високите европейски изисквания, но той е непосилен за реализацията на подобни проекти в енергетиката, каза още Теменужка Петкова.

"Според мен, реалистичният вариант, върху който трябва да се съсредоточим, е свързан с получаването на дерогация (отлагане във времето). Той е единственият, с който можем да гарантираме нашата енергийна сигурност" - добави тя.

Всяка една централа в комплекс "Марица изток" ще изготви финансово-икономически анализ, с който да кандидатства за дерогация, като трябва да докаже, че разходите за покриване на екологичните изисквания, надхвърлят многократно очакваните ползи за околната среда.

България има шансове да получи дерогация на по-строгите европейски норми за вредните емисии от големите горивни инсталации. Това заяви министърът на околната среда и водите Нино Димов. Той посочи, че страната ни може да се възползва на първо място от това, че директивата допуска централите, които няма да могат да покрият нормата за серни диоксиди да могат да получат дерогация. Освен това топлоцентралите трябва да докажат с ясни разчети, че разходите за изпълнение на по-строгите норми са по-големи от очакваните ползи за околната среда. Трето условие е да се обоснове, че географското положение на централите е такова, че се използват мести въглища. И още – всяка централа трябва да гарантира, че екологичните условия в региона на дейността ѝ няма да бъдат влошени.

Министър Димов предупреди, че за да получим дерогация е необходимо централите да започнат веднага да работят по изпълнение на тези условия. Трябва да знаем, че ако допуснем грешка, няма да получим положителен резултат, категоричен е министърът.

Премиерът Бойко Борисов увери, че в защита на българската енергетика и управляващите, и опозицията са обединили своите усилия и ще бъдат направени всички възможни опити.

"Не се съмнявайте, че ще работим в синхрон, максимално единни и организирани да се опитаме да си облекчим това, което със сигурност няма да ни се размине, защото европейските правителства са все по-зелени" - заяви министър-председателят.
Синдикатите настояват за ново решение на Европейския парламент, което да върне за прегласуване референтния документа в Европейската комисия.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев заяви, че формално парламентът няма какво да предприеме в тази посока и, че най-работещият вариант е дерогация. "Дори в Европейския парламента да бъде отхвърлено това предложение, Европейската комисията е задължена от директивата да въведе в действие най-добрите налични техники за намаляване на вредните емисии. И три пъти да се прегласува това, рано или късно ще се появят нови, по-строги изисквания. От това няма как да се избяга" - категоричен е евродепутатът.

"Реалистично е да се мисли за дерогация, но ако се чака да ни се размине, нищо няма да се получи. Трябва да се направят ясни финансови разчети и да се потърсят механизми за осигуряване на средствата, необходими за подобряване на екологичните норми, защото ТЕЦ-вете сами няма да се справят. Да ес търси финансиране извън държавния бюджет" - коментира лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

Според приблизителни разчети, за да отговорят големите горивни инсталация на екологичните изисквания, ще са необходими над 1,3 млрд. лева.

 

Сергей Станишев, председател на Партията на европейските социалисти - изказване по време на дискусията в Стара Загора

Бойко Борисов, министър-председател на България - изказване по време на дискусията в Стара Загора

Теменужка Петкова, министър на енергетиката - изказване по време на дискусията в Стара Загора

Нено Димов, министър на околната среда и водите - изказване по време на дискусията в Стара Загора

Валентин Вълчев - председател на Федерация на независимите синдикати на миньорите към КНСБ - изказване по време на дискусията в Стара Загора

Пламен Димитров, председател на КНСБ - изказване по време на дискусията в Стара Загора

Димитър Манолов, президент на Конфедерацията на труда "Подкрепа" - изказване по време на дискусията в Стара Загора

 

Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg

На подобна тема