Инж. Славин Янакиев: Поскъпването на тока води до големи проблеми за българската индустрия

Предпоставки за увеличението на цените на тока на свободния пазар няма, но поскъпването от 1 януари вече е факт. Това нанася сериозни поражения на крайната цена на продукцията, коментира инж. Славин Янакиев, изпълнителният директор на „Прогрес” АД – Стара Загора.

То е най-голямото в страната дружество за производство на чугунени отливки за машиностроенето. Фирмата е голям консуматор на електроенергия – над 2 гигаватчаса месечно. Досега дружеството е заплащало 240 000 лева, но с поскъпването сметките на месец ще достигнат 300 000 лева.

„Нашата фирма работи изключително на международните пазари, където се конкурираме със страни-производителки от целия свят и клиентите не се интересуват дали тока в България е поскъпнал или - не. Без явна предпоставка за увеличението на цената се създава огромен проблем за българската индустрия” – категоричен е инж. Янакиев.

Дружеството е договорило крайни цени на продукцията със своите чуждестранни партньори и новите цени на тока у нас не могат да бъдат допълнително калкулирани.

„Ще трябва или да се откажем от някои пазари, или да търсим по-ефективни методи, но ние инвестирахме твърде много в повишаване на енергийната ефективност през последните 10 години. Според най-добрите международни практики сме на едни от най-високите нива в това отношение. Няма вариант и да се намалят заплатите на хората, защото пазарът на труда е много сложен и това може да доведе до отлив от работна ръка. Освобождаване на работници е крайна мярка, до която не трябва да се стига” – каза още изпълнителният директор на „Прогрес” АД.

Венета Асенова | www.infoz.bg

На подобна тема